IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият инвестиционен фонд в света не се отказва от имотите

Фондът разполага с достатъчно свобода на действие за увеличаване на разходите, но остава предпазлив заради ръста на глобалните инвестиции в недвижимости

10:37 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

На някои пазари на недвижими имоти се наблюдават тревожни развития, но най-големият инвестиционен фонд в света – този на Норвегия, няма намерение да се отдръпва от сектора, пише Bloomberg.

Има ясни признаци обаче, че се отваря пропаст между това, което купувачите смятат, че недвижимите имоти струват, и предлагането на пазара. Това е потенциален знак, че ще се наложи корекция, посочва информационната агенция.

Най-големият инвестиционен фонд за недвижими имоти във Великобритания, например, Land Securities сега търгува с 36% отстъпка от нетната стойност на активите.

„Определено има проблем с ценообразуването“, коментира Карстен Калевиг, главен изпълнителен директор на Norges Bank Real Estate Management, в интервю.

Калевиг в момента отговаря за ключови имоти на фонда на стойност 24 млрд. долара. Плановете на институцията са да увеличи дела на инвестициите си в имоти до 7% от активите.

Калевиг признава все пак, че в такива динамични времена е добре инвестициите да се правят предпазливо. Фондът обаче има апетит за нови сделки. За целта Калевиг разширява и вътрешния екип, който се занимава с управлението на имотите. През септември той назначи двама нови главни инвестиционни служители, които да наблюдават пазарите в САЩ и Европа.

Стратегията на фонда предвижда трансакциите да се съсредоточат върху около 10 глобални града.

Фондът разполага с достатъчно свобода на действие за увеличаване на разходите, но остава предпазлив, като се има предвид размерът на паричните средства, които се вливат в бизнес имоти в търсене на доходност и възвръщаемост.

„Доходността от инвестициите в имоти намалява през последните години, но разликата с доходността от облигациите все още е привлекателна за инвеститорите“, коментира още ръководителят на норвежкия инвестиционен фонд.

Офисите остават „гръбнакът“ на портфейла на фонда, но интересът му се насочва и към търговските имоти и логистичните площи заради еволюцията в продажбите на дребно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още