IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият собственик на офиси в Берлин насочва поглед към Варшава

Полската столица предлага повече възможности за строеж и по-голяма възвръщаемост от други градове в Централна и Източна Европа

18:30 | 18.02.20 г.
<p>
	Равнинният терен и значителните опустошения по време на Втората световна война са оставали голямо пространство за нови високи сгради във Варшава.&nbsp;<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Равнинният терен и значителните опустошения по време на Втората световна война са оставали голямо пространство за нови високи сгради във Варшава. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Чешкият магнат Радован Витек залага на процъфтяващия имотен пазар във Варшава, който предлага едно от най-високите нива на възвръщаемост в Европа и по-голямо пространство за растеж от родината му, пише Bloomberg.

Компанията CPI Property Group на Витек, която вече е най-големият собственик на офиси в Прага и Берлин, е придобила от октомври пет сгради в полската столица и дял в местния конкурент Globalworth Real Estate Investments. Компанията, която е сред най-активните емитенти на облигации в чуждестранна валута в региона, иска да продължи да се разраства в града с 1,8 млн. души население. Той вече се превръща във финансов хъб в бързо растящия източен фланг на Европейския съюз.

„Амбицията ни е да бъдем номер едно във Варшава“, казва главният изпълнителен директор на CPI Мартин Немечек в интервю в централата на компанията в Прага.

Въпреки че CPI все още е изправена пред правни затруднения, тя успя да запази достъп до евтино финансиране на международните облигационни пазари. Компанията инвестира приходите си в Централна и Източна Европа, където възвръщаемостта от бизнес имоти може да е два пъти по-висока в сравнение с тази в Германия и Австрия. По-бързият икономически растеж и засилващата се роля на услугите и технологиите продължават да стимулира търсенето на офиси.

Тенденцията е най-видима във Варшава, чийто равнинен терен и значителни опустошения през Втората световна война са оставили голямо пространство за нови високи сгради. Градът има повече готови за строителство терени и по-разхлабени градоустройствени регулации от хълмистата Прага, където властите ограничават височината на новите сгради, за да защитят статута й на град, вписан в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Освен това процесът по издаване на строително разрешително в чешката столица може да отнеме десет години. Варшава Варшава

Немечек казва, че големият брой нови проекти е превърнал полската столица в предпочитан избор за международни компании, включително тези от тях, които преместват бекофисите си от Лондон след Brexit.

Макар че Прага е по-богата и привлича много повече туристи, бюрократичните препятствия, пред които са изправени строителните компании, ограничават притока на работни места в офиси. Немечек се надява новоизбраната администрация в чешката столица да промени курса и да помогне за ускоряване на блокирани проекти, включително плановете за превръщане на пустеещи железопътни линии и заводи близо до центъра на града в работни пространства, търговски центрове и апартаменти.

„Продължаваме да вярваме силно в Прага, която може би е смятана за по-хубав град и по-стабилен имотен пазар от Варшава. Но строителната дейност е много ограничена, така че наличният продукт не е достатъчен и трябва да погледнем към други градове, ако искаме да растем“, казва главният изпълнителен директор.

CPI, която е регистрирана в Люксембург и е листната на борсата във Франкфурт, съобщи в комюнике в понеделник, че разширяването в Полша е помогнало за увеличаването на активите й с 30% през миналата година до 10,7 млрд. евро (11,6 млрд. долара). Компанията очаква продължаващите придобивания да увеличат съотношението на дълга към собствения й капитал до малко над 40% спрямо 36% в края на 2019 г.

Главният финансов директор Дейвид Грийнбаум казва, че увеличаването на задлъжнялостта е „временно“, а покупките на офиси ще направят CPI по-силна, намалявайки дела на търговските площи в портфейла си, които са смятани за по-рискови. Като един от най-големите емитенти на корпоративни облигации в чуждестранна валута в региона компанията има дългосрочна цел да подобри кредитния си рейтинг от втората най-ниска инвестиционна степен, която й дават Moody’s Investors Service и S&P Global Ratings.

„Много сме фокусирани върху кредитните рейтинги. Всички агенции се съмняват, че ще продължим да следваме рейтинговите си цели“, отбелязва Грийнбаум.

Рейтингът на CPI пострада през април 2019 г. заради делото за измама на стойност над 1 млрд. долара, заведено от американския хедж фонд Kingstown Capital Management. Вотек и компанията му многократно отрекоха обвиненията. Варшава Варшава

Оттогава облигациите се възстановиха напълно и сега се търгуват при рекордно ниска доходност, а CPI, известна още като CPIPG, продаде международен дълг в евро, паунди, хонконгски и сингапурски долари. Преди това предложенията бяха в американски долари, йени и швейцарски франкове.

„След заведеното дело в Ню Йорк CPIPG успешно емитира близо 2 млрд. евро хибридни и първостепенни необезпечени облигации в редица валути, което показва, че инвеститорите са по-съсредоточени върху основите на CPIPG. От друга страна, сигурен съм, че кредитният ни рейтинг ще бъде повишен, ако съдебните проблеми бъдат разрешени“, казва Грийнбаум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още