Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен

Натрупаното търсене, забавянето на ръста на лихвите и очакванията за търговско споразумение между САЩ и Китай подкрепят имотния пазар в Хонконг

Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен

Снимка: Ройтерс

Перспективите пред имотния пазар в Хонконг, който е най-недостъпният в света, започват да приемат по-ясни очертания, като някои анализатори прогнозират, че цените може да нараснат с 10% тази година след краткотрайната корекция, съобщава Ройтерс.

Натрупаното търсене, очакванията за забавяне на повишаването на лихвите и оптимизмът, че Пекин и Вашингтон скоро ще постигнат търговско споразумение подкрепят продажбите, след като цените се понижиха от средата на 2018 г. Общият обем на трансакциите скочи със 120% през януари до 4355 продажби спрямо 1963 през декември, сочат данни на имотната компания Centaline.

Охлаждането, което стана причина забавяне на десетгодишния бичи пазар, довел до скок на цените с над 200%, породи опасения, че трайният спад ще засегне някои собственици на жилища в затруднено финансово положение в момент на покачване на лихвите и икономическа несигурност.

Но възстановяването на цените означава, че потенциалните купувачи ще имат съвсем малко време да се сдобият с имот в града, което отново ще изправи политиците пред предизвикателството да смекчат общественото недоволство заради растящите разходи и рисковете за балон на пазара.

Според прогнозите на Citi, които са най-оптимистични, цените ще се възстановят още през март. Компанията очаква, че цените може да нараснат с 30% в идните две години, като само през 2019 г. ще бъде отбелязан ръст от 5%.

„Може да има неприятни събития, но те няма да променят дългосрочния цикъл нагоре… пазарът ни изпитва сериозен недостиг“, казва Кен Йеун, ръководител на отдел „Имотни изследвания“ в Хонконг.

Още по темата
Той смята, че общите налични жилища ще достигнат средно 38 хил. единици на година до края на 2021 г., което е малко под търсенето от 53 хил. единици на година.

„Възстановяването на цените на имотите беше силно в миналото, защото корекциите противоречат на основите на пазара. При поредица от негативни новини много хора с реално търсене, например младоженци, отлагат покупките си, създавайки натрупано търсене. То не изчезва, а се натрупва“, отбелязва Йеун.

Цените на частните жилища в Хонконг намаляха за пети пореден месец през декември с 2,4% спрямо ноември, показват официални данни. За цялата 2018 г. обаче те все пак отбелязват ръст от 1,6%.

Приближаване на дъното?

Ако акциите на местните имотни предприемачи са предвестник на тенденции на пазара, имотният подиндекс на Hang Seng се е повишил с около 28% от октомври насам, връщайки се на нивата от юни преди засилването на напрежението между Китай и САЩ в областта на търговията и последвалия спад на фондовите пазари.

CLSA също очаква имотният пазар са отбележи ръст с до 15% от април до края на годината, тъй като собствениците на капитали търсят възможности за инвестиции, а натрупаното търсене от китайци от континенталната част, установяващи се в Хонконг се засилва тази година.

Предприемачите, които пускат нови имоти на привлекателни цени, някои от които с отстъпка от 20%, на вторичния пазар в последните два месеца също се превърнаха в катализатор на възстановяването на трансакциите.

Джефри Ло, генерален мениджър на строителната компания Nan Fung Development, казва, че цените през януари са били по-добри от очакванията, тъй като активността обикновено намалява преди Китайската нова година. Той допълва, че компанията може да продаде още имоти тази година в зависимост от пазарните условия.

Но не всички са толкова оптимистично настроени, че цените са достигнали дъното.

Джъстин Чу, изпълнителен директор на една от големите строителни компании CK Asset Holdings, казва, че продължава да очаква цените на жилищата да намалеят с 10% тази година заради несигурността, свързана с търговското напрежение и факта, че все повече собственици на жилища имат ипотечен кредит, който надхвърля пазарната стойност на имота.

Йеун обаче не смята, че това е сериозна причина за безпокойство за имотния пазар. Броят на тези собственици все още е много малък, а средното съотношение на кредита към стойността на актива е 46% през последните две години. Това е индикация, че повечето купувачи на жилища са достатъчно силни, за да се справят с корекция на цените.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
6
 
4
julian12 до: /data
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Селяк, никой не го интересува к'ви пари вземаш. Тук половината праят повече от теб.
0
 
11
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Айде някой журналист да се престраши да пусне статия с реалното положение на имотния пазар и в България, а не да пишат само това, което им се спуска отгоре. Драги ***, имайте достойнство, защото човек загубили го, означава, че наполовина е умрял. Парата е важна, но ако си продаде човек душата срещу пари, той се превръща в парцалче, с което всеки може да си избърше ръцете и после да го захвърли.
0
 
8
 
2
nradev до: /data
преди 3 месеца
минаваш да се похвалиш викаш. ами те твоите колеги в БГ и те са на 6 цифрени
9
 
5
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"на десетгодишния бичи пазар..."
Божидаркеее къде те "бичи" тоя пазар ма?
Като австралийски гражданин падам като чета новини се едно съм на Сточна Гара в БГ. По3драви от Sydney Australia където движа проекти в високите технологии ставам финансово красив зимайки 6 figures годишно

Още от По света
Airbnb предлага обиколки на централата си срещу 24 долара