IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-недостъпният имотен пазар в света смекчава правилата за ипотечните кредити

Правителството в Хонконг ще позволи на купувачите да вземат кредит, равняващ се на до 90% от стойността на имота

12:20 | 16.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Хонконг Кари Лам заяви, че правителството ще смекчи правилата за отпускане на ипотечни кредити за купувачите на първо жилище, за да им помогне да навлязат на най-недостъпния имотен пазар в света, съобщава Bloomberg.

Правителството планира да позволи на купувачите да вземат кредит, равняващ се на до 90% от стойността на имота, като равнището му не може да надхвърля 8 млн. хонконгски долара (1 млн. щатски долара). До този момент максималната позволена стойност на кредита беше 4 млн. хонконгски долара. Това означава, че купувачите на първо жилище ще могат да купуват по-скъпи домове с първоначална вноска от едва 10% от стойността на жилището.

По данни на сайта Demographia за закупуването на жилище в Хонконг са необходими целите доходи за 21 години на средно домакинство спрямо 12,6 години във Ванкувър и 8,3 години в Лондон. Средната стойност на апартамент в бившата британска колония е около 8,5 млн. хонконгски долара (1,08 щатски долара), сочат данни от август на компанията Centaline.

Таванът за хората, които искат да вземат кредит, равняващ се на 80% от стойността на жилището, също ще бъде повишен до 10 млн. хонконгски долара (1,2 млн. щатски долара) спрямо 6 млн. хонконгски долара (близо 800 хил. щатски долара), съобщи Лам.

Според Патрик Уон, имотен анализатор в Bloomberg Intelligence, всяка промяна на тавана за ипотечните кредити може да подкрепи търсенето на жилища и масовия пазар на жилищни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още