Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Най-недостъпният имотен пазар в света смекчава правилата за ипотечните кредити

Правителството в Хонконг ще позволи на купувачите да вземат кредит, равняващ се на до 90% от стойността на имота

Най-недостъпният имотен пазар в света смекчава правилата за ипотечните кредити

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Хонконг Кари Лам заяви, че правителството ще смекчи правилата за отпускане на ипотечни кредити за купувачите на първо жилище, за да им помогне да навлязат на най-недостъпния имотен пазар в света, съобщава Bloomberg.

Правителството планира да позволи на купувачите да вземат кредит, равняващ се на до 90% от стойността на имота, като равнището му не може да надхвърля 8 млн. хонконгски долара (1 млн. щатски долара). До този момент максималната позволена стойност на кредита беше 4 млн. хонконгски долара. Това означава, че купувачите на първо жилище ще могат да купуват по-скъпи домове с първоначална вноска от едва 10% от стойността на жилището.

Още по темата

По данни на сайта Demographia за закупуването на жилище в Хонконг са необходими целите доходи за 21 години на средно домакинство спрямо 12,6 години във Ванкувър и 8,3 години в Лондон. Средната стойност на апартамент в бившата британска колония е около 8,5 млн. хонконгски долара (1,08 щатски долара), сочат данни от август на компанията Centaline.

Таванът за хората, които искат да вземат кредит, равняващ се на 80% от стойността на жилището, също ще бъде повишен до 10 млн. хонконгски долара (1,2 млн. щатски долара) спрямо 6 млн. хонконгски долара (близо 800 хил. щатски долара), съобщи Лам.

Според Патрик Уон, имотен анализатор в Bloomberg Intelligence, всяка промяна на тавана за ипотечните кредити може да подкрепи търсенето на жилища и масовия пазар на жилищни имоти.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищният пазар в САЩ показва признаци на охлаждане