Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Най-заплашената от жилищен балон страна в Северна Америка не се влияе от пандемията

Очаква се средната цена на жилищата в Канада да достигне 527 хил. долара до края на годината

Най-заплашената от жилищен балон страна в Северна Америка не се влияе от пандемията

Снимка: Bloomberg LP

Дори пандемия, която се случва веднъж на един век, не е достатъчна, за да охлади канадския жилищен пазар, като цените в страната се очаква да приключат годината с ръст в сравнение с нивото им в началото на 2020 г., пише Bloomberg. 

Средната цена на жилищата в Канада се очаква да достигне 693 хил. канадски долара (527 хил. щатски долара) до края на годината, което е ръст със 7% спрямо края на 2019 г., сочат прогнози на компанията Royal LePage. Пазарът в цялата страна продължава да проявява сила, като 97% от областите регистрират по-високи цени на жилищата през последните три месеца, съобщава компанията.

В Торонто, който според UBS е един от големите градове в света с най-висок риск от жилищен балон, средната цена е достигнала 975 980 канадски долара до края на септември, скок с 11% спрямо същия период на миналата година.

Устойчивостта на канадския жилищен пазар не е уникална – цените на жилищата в много части на развития свят не се вписват в рецесията, породена от COVID-19. Купувачите, които могат да заемат пари при исторически ниски лихви, поглеждат към предградия и по-малки градове в търсене на повече пространство, тласкайки цените нагоре.

Но с високите нива на потребителски дълг и рязкото забавяне на новите имигранти пазарът на недвижими имоти в Канада изпъква като уязвим, а цените са доста над нивата, които много служители могат да си позволят.

Още по темата
„Цените в момента растат с некомфортен темп. Икономиката и социалните данни в Канада не преживяват бум сега“, коментира Фил Сопър, президент на Royal LePage, допълвайки, че ръстът ще се забави тази зима след бума през лятото в резултат на вдигането на блокадата.

В знак, че пандемията вероятно започва да променя поведението на купувачите на жилища най-големите ръстове на цените в Канада са отчетени не в Торонто, а в околни градове като Ошава, Хамилтън и Мисисауга, както и в по-малки градове като Уиндзър, провинция Онтарио, отвъд границата с Детройт. Уиндзър регистрира най-големия среден ръст на цените в страната през последните три месеца от 17%.

Проблеми с апартаментите

Пазарът на апартаменти в Торонто изостава от другите видове жилища в града с поскъпване на цените от 4,9% между юли и септември. Нови данни, публикувани миналата седмица, показаха скок с 215% на обявените апартаменти за продажба в центъра на града в края на септември, което е знак, че вероятно предстои спад на цените.

„Цялостната жилищна система изглежда разделена на две и точно тук започват да се появяват рискове“, коментира Алед аб Йорверт, заместник главен икономист в Canada Mortgage & Housing Corp. (CMHC), националната жилищна агенция в страната. CMHC направи една от най-смелите пазарни прогнози през май, когато заяви, че цените може да намалеят с между 9% и 18% тази година.

Макар че те поеха в обратна посока, Аб Йорверт отбелязва, че поевтиняващите наеми, растящото предпочитание към покрайнините пред локации в центъра и продължителната слабост на икономиката може да станат причина за забавяне конкретно на пазара на апартаменти, което може да доведе до спад в стойностите и на останалите видове жилищни имоти.

„Всичко това показва, че ще има натиск върху цените на апартаментите, а това може да повлече надолу и цените на еднофамилните жилища и на други видове жилищни имоти. Така че сега там има нестабилност“, предупреждава Аб Йорверт.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
julian12 до: дядя Вова
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Канада не ползва щатски я канадски долари. Освен това Канадските ПМ Трюдо вкара Канада във невиждан до сега дълг на практика фалира държавата.
1
 
4
 
4
дядя Вова до: ПИЧ
преди 4 седмици
Пич, няма нищо за обясняване.
Буквално.
Ако не вярваш и разбираш от математика, направи назад една интерполация на тия броячи:
https://www.usdebtclock.org/
0
 
1
 
3
преди 4 седмици
Дядо Вова, обясни с думи прости какво искаш да кажеш с това че 22% от доларите са напечатани през тази година.
3
 
2
 
2
mrynmryn до: дядя Вова
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Дори подзаглавието явно не четеш.
2
 
4
 
1
преди 4 седмици
Най-заплашената от жилищен балон страна в Северна Америка не се влияе от пандемията

Божке ма, барем шефът ти да де светне, че 22% от доларите по света са напечатани през,.... през.... 2020-та година! Демек тази.
Как да стане Бойчето да те светне,
като или той не знае, или ще му дърпат ушите.
Най-добре да се правите на ударени.
Нали така?
Така.

Още от По света
Най-зависимата от жилищния пазар икономика в света е изправена пред стрес тест