Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Нажеженият жилищен пазар създава нов риск за британската икономика

Данъчната ваканция при покупките на жилищни имоти стимулира търсенето през последните месеци

Нажеженият жилищен пазар създава нов риск за британската икономика

Снимка: Bloomberg LP

Британският имотен пазар се нажежава бързо, а комбинацията от растящо търсене и двуцифрен ръст на цените предизвиква безпокойство, че се създава неудържим балон, пише Bloomberg.

Темпът на одобрени ипотечни кредити е нараснал с над една трета спрямо нивата преди пандемията, а жилищният пазар може би се насочва към най-натоварената си година отпреди финансовата криза, тъй като купувачите бързат да се възползват от данъчното облекчение. Но със свиването на достъпността и разхлабването на изискванията на кредиторите при отпускането на жилищни заеми признаците започват да тревожат някои ръководители в Английската централна банка (АЦБ).

Обявената от правителството данъчна ваканция е само временна, може да създаде риск и да предизвика забавяне към края на годината, точно когато изтичат програмите в подкрепа на заетостта. Заместник-председателите на АЦБ Джон Кънлиф и Дейв Рамсдън заявиха миналата седмица, че наблюдават жилищния пазар „внимателно“ на фона на силния му ръст.

Още по темата
Един от рисковете е банките да разхлабят ограниченията за кредитирането заради вълната от търсене. Nationwide Building Society започна да предлага нови ипотечни кредити, които са 5,5 пъти над доходите на купувачите на първо жилище - повече от обичайно използваното съотношение 4,5. Ако други последват примера и уведомят регулаторите, че трябва да се приспособят към пазара, „наистина започваме да наблюдаваме известна опасност“, коментира Нийл Хъдсън, основател на Residential Analysts.

Но търсенето може да бъде подкрепено след изтичането на данъчната ваканция през идните месеци, тъй като последиците от пандемията остават, особено културата за работа от вкъщи, която стимулира желанието за по-големи домове извън градските райони.

Bloomberg публикува няколко графики, които показват какво се случва в един от най-бурните периоди за британската икономика в новата история.

След повече от година на ограничения заради пандемията жилищните имоти изглеждат незасегнати. Понижаването на гербовия налог от финансовия министър Риши Сунак, което спестява на купувачите 15 хил. паунда (21 200 долара), нажежаваше пазара, докато други части на икономиката страдаха.

Ръстът на търсенето може да се види в цифрите за ипотечните кредити и трансакциите, които достигнаха многогодишни върхове. Въпреки критиките, че стимулите не са необходими, Сунак удължи данъчната ваканция до октомври 2021 г., макар че първоначалният краен срок беше до март.

Наред с последиците от гербовия налог пандемията предизвика промяна и в избора на начин на живот, а желанието за по-големи имоти създава регионални горещи точки на жилищния пазар.

Подобна структурна промяна се случва и на глобално ниво, като Великобритания е една от 13-те страни с двоен ръст на цените на жилищата през последната година, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Това кара властите в цял свят да използват лостове за спиране на повсеместния ръст на цените на жилищата. Банковият регулатор в Канада затегна изискванията за ипотечното кредитиране заради жилищния бум в страната, а централната банка на Нова Зеландия също заплашва да предприеме действия.

Обратно във Великобритания „малко хора се тревожат от случващото се с цените на жилищата извън Лондон“, коментира Маркус Диксън, ръководител на изследванията в компанията за имотни данни LonRes. „Не сме против малък растеж, но не искаме срив“, допълва той.

Нови данни от Nationwide Building Society показаха, че цените на жилищата са нараснали с близо 11%. Макар че данните може да са изкривени заради спада на дейността по време на първата блокада във Великобритания по-рано тази година, цените все пак отбелязват бурен ръст. Статистически данни сочат, че средното повишение през първото тримесечие е 9%.

Изключени от пазара

Минибумът е проблем за хората, които изпитваха затруднения да навлязат на имотния пазар още преди пандемията. Тъй като повечето кредитори изискват първоначална вноска, равняваща се на една пета от цената, средната сума, с която новите купувачи трябва да разполагат, за да получат ипотечен кредит, е нараснала с 23% през 2020 г., сочат данни на Lloyds Banking Group.

Достъпността вече беше потисната, особено в Лондон. Критици на понижаването на гербовия налог от Сунак твърдят, че той се е прибавил към неравните последици от пандемията за младите служители, които бяха изтъкнати и от Кънлиф.

„Не можем да не признаем, че жилищният бум измества богатство към съществуващи и обичайно по-възрастни притежатели на жилища и така може да разшири неравенството между поколенията“, заяви той миналия месец.

Разликата между хората, които могат и които не могат да си позволят да купят жилище, поразява стремежа на Консервативната партия да даде възможност на повече британци да навлязат на жилищния пазар. Политиката Generation Buy отговаря на британската мечта за собствен дом като крайъгълен камък в живота и основен начин за трупане на богатство.

Но макар много хора да натрупаха средства по време на пандемията, защото не можеха да ходят на почивка или да се хранят навън, това не важи за всички. Младите служители се намираха диспропорционално в най-засегнатите от блокадите индустрии като търговия на дребно и ресторанти и това ги остави без средства в момент, когато може да са опитвали да спестяват за първоначална вноска.

Оттогава правителството въведе програма за гарантиране на заемите за ипотечните кредити, равняващи се на 95% от стойността на имота. Но заради другите критерии за кредитиране получаването на жилищните заеми невинаги е лесно. А за тези, които все пак успеят, 5% не дават на купувачите голям марж стойността на дома им да остане по-висока от стойността на кредита, ако цените на жилищата намалеят.

Програмата също така стимулира търсенето, без да прави нищо за предлагането, повишавайки рисковете.

Рискът от спадове на цените е особено изразен в Лондон, който изостава от други области, и дори в рамките на града има големи вариации в търсенето.

Кварталите с едни от най-скъпите къщи в страната са изправени пред преоценка, тъй като хората бягат от центъра на града, а квартали в околностите са много по-търсени. Но има признаци, че вълната от напуснали започва да се преобръща, като търсенето в градовете в страната нараства на фона на бързото разпространение на ваксините.

В момент, когато Великобритания преминава редица крайъгълни камъни в контролирането на разпространението на COVID-19, заплахите за икономиката остават. Макар че цените на жилищата имат поле за още известно увеличаване, отмяната на гербовия налог ще съвпадне приблизително с края на подкрепата на правителството за работните места. Последното може да покаже слабостта на трудовия пазар и да тласне безработицата нагоре.

„Имаме огромни крайности в преживяванията на хората. Сега, ако допуснем това в икономиката, ще го допуснем и на жилищния пазар“, коментира Йоланде Барнс, изследовател в областта на недвижимите имоти в компанията UCL.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Русия преследва IKEA заради избегнати мита за над 1 млрд. рубли