Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Накъде да се насочат инвеститорите в бизнес имоти, търсещи висока възвръщаемост?

Консултантската компания Knight Frank прогнозира, че несигурността в световната икономика ще промени фокуса на инвеститорите тази година

Накъде да се насочат инвеститорите в бизнес имоти, търсещи висока възвръщаемост?

Снимка: Архив Ройтерс

През 2019 г. фокусът на инвеститорите в имоти ще се промени в отговор на несигурността в световната икономика и растящите разходи по обслужването на дълга, пише консултантската компания Knight Frank в свой доклад.

Търговското напрежение, политическите събития и растящото дългово бреме наред с повишаването на лихвите също ще превърнат 2019 в трудна година за световната икономика, отбелязва компанията. През последните десет години за инвеститорите беше достатъчно да закупят имот на големи периферни пазари и щедростта на централните банки им гарантираше силна възвръщаемост. Нормализирането на паричната политика обаче ще наложи нормализиране на инвестиционните стратегии, тъй като инвеститорите ще бъдат съсредоточени върху приходите, управлението на активите, специализираните сектори и възможностите за развитие, за да си гарантират силно представяне на фона на растящите разходи по обслужването на дълга, отбелязва Knight Frank.

Компанията очертава десет ключови области, които биха осигурили на инвеститорите добра възвръщаемост през 2019 г.

На първо място това са логистичните площи в Европа, които през последните две години регистрираха рекордни инвестиционни обеми. Според Knight Frank ключовите пазари в континенталната част на Стария континент ще продължат да се възползват от ръста на наемите. Компанията съветва инвеститорите да се насочат към основни пазари като Хамбург, Барселона и Венло в Холандия, където прагът за навлизане е висок, но също така те предоставят огромни възможности благодарение на значителната работна ръка, която може да обслужва големи проекти.

Инвеститорите, които търсят висока възвръщаемост от инвестициите си, може да се насочат и към периферни офис пазари в Европа като Мадрид и Варшава, където наемният пазар навлезе по-бавно във фаза на разширяване и предлага добри възможности за инвестиции и развитие.

Третата област, към която инвеститорите е добре да погледнат през 2019 г., са глобалните научно-развойни хъбове. Големият брой проекти в развитие в градове като Бостън, Сан Франциско, Амстердам и Лондон ще осигури силен ръст на наемите в бъдеще, прогнозира Knight Frank.

Още по темата

Секторът на домовете за възрастни хора все още е в зародишна фаза на повечето пазари, но той ще се възползва от големите демографски тенденции в света. Въпреки че основната част от инвестиционната дейност ще бъде съсредоточена в периферни локации, Knight Frank смята, че най-висока възвръщаемост ще получат оператори, които предложат градски домове за възрастни хора в големите глобални центрове.

Пазарът на наеми на частни жилища се представи силно както в САЩ, така и във Великобритания и Европа през 2018 г. Тази година инвеститорите може да се насочат към градове като Амстердам, Берлин, Дъблин и Мадрид заради ръста на заетостта и силните им икономически основи, съветва Knight Frank.

Гъвкавите офиси са друг сегмент, който дава добри възможности на инвеститорите, тъй като наематели на офиси от всички сектори и с всякакви размери търсят продукт, който да приспособява по-добре имота им към работата на бързи обороти. Гъвкавите офис площи с висока степен на обслужване на клиентите и гъвкави договори за наем ще бъдат особено търсени на доминирани от технологиите пазари като Берлин, Лондон, Бостън и Сингапур.

Секторът на здравеопазването също се очаква да привлече капитали през 2019 г., като Великобритания, Франция, Германия, Испания, Холандия и скандинавските страни ще бъдат особено предпочитани от инвеститорите, прогнозира Knight Frank. Ключовите фактори, които подкрепят сегмента в тези страни, са бързо застаряващото население, значителният дял от брутния вътрешен продукт, заделян за здравеопазване и социални грижи, и все по-голямата степен на приватизация в сектора.

Операторите на хотели, които успеят да внедрят технологични иновации и да извлекат печалба от масивите от данни, също ще се радват на силно представяне и висока възвръщаемост. Knight Frank очаква значителни инвестиции в Лондон и в регионалните центрове във Великобритания и Европа като цяло.

Търговските площи може да привлекат интереса на инвеститорите, след като ръстът на онлайн търговията охлади ентусиазма към търговските площи и цените на наемите на много пазари отбелязаха спад. Много добри, макар и не непременно първокласни активи със силни основи, са подценени. Knight Frank смята, че благодарение на силните си основи сегментът на търговските складове в Австралия, основните търговски улици в Мадрид и Париж и хранителните магазини във Великобритания предлагат добри възможности на инвеститорите.

Оттеглянето на търговските обекти от централните бизнес квартали изисква радикален подход и към възможностите, осигурени от пространствата със смесено предназначение. Предприемачите, които привлекат градските власти и други играчи на своя страна, ще спечелят, прогнозира Knight Frank. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Чуждестранни купувачи нажежават жилищния пазар в Малта