IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между собственици и наематели на офиси в Румъния расте

Растат запитванията за прекратяване на договори, съобщават адвокати

15:02 | 15.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Някои наематели на офиси в Румъния осъзнават, че вече не се нуждаят от толкова много площи, но са обвързани с договори, които са подписали през периода на бума и това поражда напрежение, пише онлайн изданието Romania-Insider.com.

Това е причината по-често договорите да се поправят или предоговарят, отколкото да се прекратяват, показва допитване на Profit.ro сред инвеститори, наематели и консултантски компании, повечето от които са предпочели да останат анонимни.

Някои договори предвиждат наемателят да плати целия наем за седем години, ако реши да прекрати договор по-рано, когато от подписването му е изтекла по-малко от една година.

Напрежението между собственици на имоти и наематели ескалира, след като компании като Vodafone, Thales, Orange и Genpact решиха да отдадат под наем на трети страни една четвърт от притежаваните си офис площи – ход, който ще им върне около 2,6 млн. евро на година.

„Някои много големи международни наематели искат да прекратят договорите си за наем, твърдейки, че определенията в договорите вече не са валидни, а наетите площи вече не са необходими“, коментира директорът на голяма компания за инвестиции в имоти на румънския офис пазар.

Адвокати, консултирани от Profit.ro, признават, че подобни клаузи са често срещани в договори в Румъния и допълват, че в някои случаи може да се докаже, че те са злоупотребяващи. Но наемателите предпочитат алтернативни решения.

Флориан Ниту, управляващ партньор в местната правна кантора „Поповичи, Ниту, Стойка & партньори“, казва, че през 2020 г. е получил повече запитвания за прекратяване на договори, отколкото през предходни години и по-малко запитвания за помощ при сключването на нови договори, удължавания или поправки.

Според него договорите могат да бъдат поправени, прехвърляни изцяло или отчасти или прекратявани, в много случаи чрез съдебни процедури.

Отдаването на площи на трета страна е относително често срещан вариант, отбелязва Ниту.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още