Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Недостиг на жилища за продажба застрашава възхода на пазара в САЩ

Купувачите искат да се възползват от ниските ипотечни лихви, но предлагането е ограничено

Недостиг на жилища за продажба застрашава възхода на пазара в САЩ

Изграждане на къща в Юта. Снимка: George Frey/Bloomberg

На пазара на жилища в САЩ, който оставаше относително незасегнат сектор на икономиката, опустошена от пандемията, изглежда му свършва горивото, пише Bloomberg.

Купувачите искат да се възползват от ниските ипотечни лихви в момента, но наличните жилища за покупка са малко. Това повишава цените и заплашва да провали възхода на пазара, като изтласка жилищната собственост извън възможностите на много американци.

За строителните предприемачи огромното търсене на жилища е възможност да се ускори строителството и да се реши кризата с инвентара. Вместо това обаче някои умишлено забавят процеса, тъй като са затруднени от недостиг на доставки, нарастващи разходи за дървен материал и силна конкуренция за работници и земя.

„Това е интелигентен бизнес“, казва Джийн Майърс, главен изпълнителен директор на Thrive Home Builders в Денвър. „Но това означава продължителен недостиг и по-високи цени.“

След като ограничителните мерки заради Covid-19 през март донесоха скок на безработицата, повечето строители очакваха катастрофа. Вместо това настъпи кратка пауза, последвана от наплив от купувачи, въоръжени с най-ниските лихвени проценти в историята и горещо желание за повече пространство в предградията.

Недостиг на инвентар

Когато пандемията удари, се натрупа търсене на жилища след десетилетие, в което строителите се фокусираха предимно върху по-високия сегмент на пазара, строейки по-малко и по-скъпи жилища. Едва наскоро те преместиха фокуса към по-евтини имоти за поколението, родено през 80-те години и след това, което сега навлиза в периода на сдобиване със собствен дом.

Но заради по-високите разходи, подкопаващи маржовете на печалба, строителите отново могат да се насочат към заможните американци, които искат по-големи домове с дворове и домашни офиси. Това се случва на фона на изостряне на недостига на жилища.

Още по темата

Предлагането на съществуващи имоти, намаляващо от години, е на най-ниското си ниво за всички времена. С темповете на продажби през август ще отнеме малко повече от три месеца, за да свършат новите жилища за продажба - най-ниското ниво в историята, според данните на правителството, които се следят от 1963 г. За сравнение, това ниво е било почти шест месеца през февруари.

Продажбите на съществуващи жилища в страната са скочили с 10,5% през август в сравнение с година по-рано, изпреварвайки продажбите на нови жилища за първи път от 2015 г. насам, според Redfin. Това се случва, след като по-малко нови домове бяха обявени за продажба.

Новото строителство на жилища тази година ще се задържи стабилно на малко под 900 000 единици, приблизително същия темп като през 2019 г., според прогнозата на Националната асоциация на строителите на жилища. За 2021 г. прогнозата на асоциацията е за лек ръст на новото строителство, което обаче ще остане ограничено от разходите и наличността на строителни материали.

Проблеми с дървения материал

Проблемът за строителите е, че застрояването на един терен отнема около две години -  процес, който се забавя от местните регулации. Междувременно се очаква разходите за дървен материал да увеличат цената на типична къща с 16 хил. долара, изчисляват от асоциацията на строителите.

Не само строителните предприемачи вдигат цената на дървесината. По време на карантината много семейства се посветиха на домашни ремонти, а ураганите и горските пожари от това лято също ще увеличат търсенето, след като започват да пристигат застрахователните чекове.

Забавяне на продажбите

Строителите могат да продължат да повишават цените, за да изпреварят разходите до известна степен, коментира Джон Бърнс, базиран в Ървайн консултант по недвижими имоти. Но някои ги повишават с цели 2% на месец, посочва той.

„Ако това продължи две или три години, ще бъдем много загрижени за достъпността“, споделя Бърнс. „Всеки път, когато цените се покачат, това е чудесно за собствениците на жилища и лошо за наемателя, който се стреми да стане собственик на жилище.“

Запасите на строителите се покачиха през последните месеци, тъй като поръчките за нови домове скочиха. Проблемът е, че търсенето на жилища надхвърля предлагането в момент, когато строителството поскъпва.

Lennar Corp., най-големият строителен предприемач по приходи, заяви, че умишлено ограничава продажбите на жилища, които вече са в процес на изграждане, за да избегне купуването на дървен материал на днешните високи цени. От компанията казват, че се опитват да бъдат търпеливи, залагайки на възможността да продължат да повишават цените, за да компенсират по-високите разходи.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

4
 
5
 
7
alphaomega до: xapoznai
преди 3 седмици
Това не е къща. Това е подигравка с хората имайки предвид за колко ги продават. Това е една голяма барака от чам и талашит дето цялото кънти на кухо и като подскочиш на втория етаж всичко се тресе. Ако стане пожар гори като факла, а при един ураган не остава нищо освен основата.
Измислено е така че да се строи максимално бързо със минимални разходи. Докарват ги на външен вид а после ги продават с огромна надценка.
Ама те американците са си тъпички по рождение и купуват всичко което има добър външен вид.
Най качественото строителство на къщи се прави в Германия. Ние в България работим по немския модел и затова новите ни къщите ни са толкова добри и здрави въпреки че хората тук нямат много пари.
За цената на една американска барака в България можеш да си построиш монолитна къща за чудо и приказ със гараж и басейн на двора.
5
 
2
 
6
bgMan до: zelka007
преди 3 седмици
В момента на някои места в България все още има районни администрации обитаващи такова строителство построено през 70-те години. Първото поколение на сглобаемите къщи. Вече са по на 45-50 години.
Последните поколения на технологията за сглобяеми къщи е такава че живота може да надхвърли и 150 години.
За тези дето не вярват да идат да разгледат къщи от Възраждането паметници на културата от едно време (дърво, чоп, кирпич, пирони), дето са по на 150 години и да помислят отново. В Стария град в Пловдив има такива по на 6-7 етажа.
Тази година продадох родната си къща в Стария град именно там. Тя беше на около 150 години. Понеже съм роден и израснал в такава това е причината да не понасям жилища от бетон и тухла.
3
 
6
 
5
zelka007 до: xapoznai
преди 3 седмици
около 100 години е експлотационният срок на една такава къща ... има си норми на строителство ... но спокойно може и над 100 да изкара ...
4
 
5
 
4
bgMan до: xapoznai
преди 3 седмици
Аз живея в такава къща. Всички материали са добре импрегнирани. На практика животът й не е по-малък от бетон/тухла. Дори може да ги надживее. За мен това са най-добрите къщи.
Миналата година бях о работа в Германия и ходих да гледам последните модификации, на тази технология, с която строят 3-етажни дълги кооперации. Северните народи са доста по-практични ако не си забелязъл и това е една от причините да са по-богати.
6
 
8
 
3
преди 3 седмици
И редовно да се пръска, да не го изядат термитите!

Още от По света
Планове на Дания да затвори данъчна вратичка тревожат инвеститорите в имоти