IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на жилища в Ню Йорк все повече притиска жителите

Кметът Бил де Блазио обяви план за строителството на 200 хил. достъпни жилища, който обаче се приема със смесени чувства

11:03 | 15.05.14 г. 2
Недостигът на жилища в Ню Йорк все повече притиска жителите

Художникът Кори Люис отдава под наем диван в апартамента си с една спалня в Харлем за 36 долара на нощ на туристи, които искат да отседнат в Ню Йорк и да им излезе по-евтино, пише FT.

Понякога Люис взима и по-скъпо – в случаите, в които отдава под наем единствената си спалня, а той нощува на дивана в хола. Така обаче художникът си помага за нарастващите разходи за живот в Ню Йорк, за плащането на наема в размер на 1 500 долара месечно, както и за студентския си кредит.

Нарастващите разходи за живот в мегаполиса – за жилище, за здравеопазване, за транспорт, данъци и такси, принуждават много хора да отдават под наем стаи (ако имат излишни), легла, дивани, гардероби, палатки и други пространства, за да си допълват доходите, въпреки че в повечето случаи това е незаконно. Затова и кметът на града Бил де Блазио стартира кампания, за да “сложи край на икономическите и социални неравенства, които заплашват града”.

Миналата седмица де Блазио обяви 10-годишен план за строителството на 200 хил. достъпни жилища и засилването на защитата на бедните. Предвижда се от строителните компании в новите зонирани райони да отделят определен брой апартаменти, които да се предлагат под пазарни цени. Ще се насърчава и строителството и облагородяването на изоставени терени.

По-интересно е обаче как кметът на Ню Йорк планира да осъществи начинанието си, посочва изданието.

Средствата за осъществяването на плана, който е на стойност 41,5 млрд. долара, ще дойдат от местните власти, федералното правителство и частни фондове. Според експерти обаче те изобщо няма да са достатъчни, за да решат проблемите.

“Технически 200 хил. жилища няма да стигнат”, коментира Алиша Глен, зам.-кмет по жилищните въпроси и икономическото развитие.

Населението на Ню Йорк се е увеличило с 14 на сто през последните две десетилетия до над 8,3 млн. души. Темповете на ръст започнаха да стават притеснителни. Евтини апартаменти, които са предвидени за един единствен обитател, вече се обитават от 3-ма, 4-ма и повече души.

Заради ръста на населението ескалира проблемът с жилищата, налични за отдаване под наем. В момента Ню Йорк е един от най-скъпите градове в САЩ за наемане на имот – средният наем на апартамент с 2 спални е с над 60 на сто над средните за страната нива. Заради жилищните разходи много хора съкращават други ключови разходи – за здравеопазване например, както и за храна.

Повечето от жителите на мегаполиса харчат около половината от месечния си доход за наем. Средният годишен доход в града гравитира около 50-51 хил. долара, заради което се налага схващането, че Ню Йорк се превръща бързо в място само за богати.

Де Блазио иска да увеличи жилищата на разположение за наем на 4-членни домакинства с годишен доход от 25 до 41-42 хил. долара, както и жилищата за нюйоркчани с малко по-високи доходи – в диапазона до 60-100 хил. долара годишно.

Част от плана е редуциране на броя на бездомните, които през последните 10 години достигнаха рекорден брой от над 53 хил. души, включително близо 23 хил. деца.

Общественото негодувание заради плановете обаче се засилва, тъй като често най-притиснати се оказват представителите на средната класа, които са гръбнакът на градската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ivan.arnaudov
преди 9 години
Типичен пример за това как властта си измисля проблем, за да му намери решение.Ако някакъв художник със студентски кредит може да си позволи да плаща $1500 на месец за наем, за да живее в Ню Йорк, значи той припечелва достатъчно, че да има това икономически смисъл за него.Същото важи и за всички онези 8.3 милиона души, които очевидно могат да си плащат скъпите наеми и да понесат високите цени на недвижими имоти, след като заплатите в града са едни от най-високите в страната.Изобщо, защо трябва да се харчат пари от данъци, за да се помага на някого, само защото същият е решил да живее някъде, привлечен от условията?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Ще починат от свръх доза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още