Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Неплатените наеми на жилища в САЩ през април поеха рязко нагоре

Собственици на сгради започват масово проучване, за да установят кои наематели може да пропуснат плащане без наказание

Неплатените наеми на жилища в САЩ през април поеха рязко нагоре

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Близо една трета от обитаващите жилища под наем американци не са платили наема си през първата седмица на април, а собствениците опитват да установят кои наематели имат извинение заради загубено работно място и кои използват коронавируса като прикритие да не плащат, пише Wall Street Journal.

Някои градове в страната са наложили временен мораториум върху принудителното извеждане от дома, който ще позволи на наемателите да остават в жилището въпреки невъзможността си да плащат заради ръста на безработицата от пандемията. Други градове като Лос Анджелис стигнаха по-далеч, като позволяват на наематели, които докажат затруднения заради коронавируса, да отложат пропуснат наем до една година без произтичащите допълнителни разноски за просрочие.

Собственици на сгради са предприели масова проверка на доходите в опит да установят кои техни обитатели могат да пропуснат плащания без наказание заради загубено работно място и създават разплащателни планове за засегнати наематели за всеки отделен случай.

„Имаме хора, които казват, че са загубили работата си и не могат да плащат“, казва Дарил Картър, основател на компанията Avanath Capital Management, който е предложил на всичките наематели в над 10-те си хиляди апартамента отстъпка от 10% от наема за април. „Ще вземем всяко решение независимо“, допълва той.

Още по темата
Някои собственици обаче смятат, че редица наематели, чиито доходи не са били засегнати от пандемията, също отлагат рентни плащания. Те ангажират повече служители за поемането на нарасналия обем от телефонни обаждания от наематели, искащи облекчения. Компаниите също така ангажират повече хора да преглеждат финансови документи на наематели като писма за съкращаване от работодателите им.

Наематели, чиито собственици на имоти не приемат твърдението им, може да се окажат с такси за просрочие или дори да бъдат изправени пред съда.

„Приемаме, че хората нямат затруднения, докато докажат, че имат“, казва Джей Ролинс, президент на компанията за частни капиталови инвестиции JCR Capital, която е инвестирала в жилищни сгради в градове като Питсбърг и Далас. „Ако не можете да покажете доказателство, ще бъдете в дефолт. И ще изпратим писма в този смисъл, защитавайки правата си“, допълва той.

В Сан Франциско, където властите спряха принудителните изгонвания от дома до лятото и дават на наематели, засегнати от коронавируса, шест месеца, за да наваксат с пропуснати плащания, адвокатът в областта на недвижимите имоти Андрю Закс съветва собствениците да се въздържат от действия този месец по проблеми, свързани с пропуснати плащания.

Според него обаче през май собствениците на сгради може да погледнат към съдилищата, за да си възстановят неплатени наеми от хора, които не са доказали финансови затруднения. Това може да означава искове за събиране на наем, които не включват принудително изгонване, като нарушаване на договор.

„Ще има доста значителни проблеми, които трябва да бъдат разрешени, може би ще има дела и съдебната система ще бъде пренатоварена“, казва Закс.

Адвокати на наемателите се притесняват, че съдилищата може да бъдат използвани срещу тях, включително тези, чиито искове за затруднения бъдат отхвърлени от собственика им. „Това може да доведе до изгонване от дома, след като съдилищата възобновят делата“, казва Брад Хирн от Комитета за жилищни права в Сан Франциско.

По данни на Националния съвет на многофамилните жилища от сряда и на консорциум от доставчици на данни за недвижимите имоти само 60 на сто от американските наематели са платили наем между 1 и 5 април. За сравнение през първата седмица на март те са били 81%, а през април 2019 г. са били 82%, съобщава съветът.

Данните се отнасят за 13,4 млн. апартамента под наем, анализирани от редица компании за имотни данни, сред които RealPage, Yardi и Entrata.

Много американски наематели, които не са платили този месец, може да бъдат временно защитени от изгонване от дома, но ще продължат да дължат наем. Подразделението за управление на имоти на Veritas Investments, един от най-големите собственици в Сан Франциско, е изпратило уведомление за разплащателния план на компанията до наематели. То гласи: „Искове за достъпност, които не са свързани с COVID-19, не са включени“.

Дейвид Шварц, главен изпълнителен директор на компанията Waterton, която притежава апартаменти, казва, че личните чекове за 1200 долара, включени в пакета от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 2,2 трлн. долара, ще помогнат на много наематели да се справят, докато очакват да бъдат одобрени за помощи при безработица, които бяха увеличени в пакета от стимули с допълнителни 600 долара на седмица. Министерството на труда съобщи, че те ще започнат да се разпределят по щати по-късно тази седмица.

Шварц казва, че до момента около 3% от наемателите му са поискали някакво облекчение, като броят им се очаква да нарасне. „Затова е толкова важно тези помощи от пакета стимулиращи мерки да започнат да се разпределят възможно най-скоро“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Просрочията по секюритизирани кредити за бизнес имоти в САЩ се утрояват през май