IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независими хотели се обединяват, за да не станат плячка на гигантите

Пандемията нанесе тежък удар на градските хотели, които зависят от комбинация от бизнес посещения и пътувания с цел развлечение

15:45 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Група независими собственици на хотели в САЩ създава „бунтовнически съюз“, за да оцелеят сред пандемията и да предотвратят възможността имотите им да бъдат погълнати от големи вериги като Marriott International и Hilton Worldwide Holdings, предава Bloomberg.

Групата начело с Pebblebrook Hotel Trust създава новата компания Curator Hotel & Resort Collection, която цели да намали разходите за всичко – от спалното бельо до обработването на кредитните карти. Ходът е предприет в най-тежката година в историята на съвременната хотелска индустрия, а ръстът на случаите на COVID-19 заплашва да смаже скромния растеж на пътуванията.

„Опитваме да дадем на собственици и оператори на независими лайфстайл имоти алтернатива на продажбата на бизнеса им или поглъщането им от голям бранд“, казва главният изпълнителен директор на Pebblebrook Джон Борц. „Искаме да го направим по начин, даващ им гъвкавост да бъдат бунтовниците, които искат да бъдат“, допълва той.

Компании като Marriott, Hilton и Hyatt Hotels притежават малко недвижими имоти, тъй като извличат голяма част от печалбата си чрез лицензирането на брандове и предоставянето на услуги на инвеститорите в имоти, които са склонни да се съобразяват с някои стандарти като част от сделката. По време на криза те се съсредоточават върху привличането на собственици на съществуващи хотели, привличайки т. нар. меки брандове, които позволяват на собствениците да се присъединят към по-голяма мрежа, без да преминават през цялостно преустройство.

„Преустройствата като процент от новооткритите ни хотели бяха с най-висок дял след световната финансова криза. Очакваме дейността по преустройство да нарасне въз основа на разговорите, които започват сега“, коментира Арне Соренсон, главен изпълнителен директор на Marriott при представянето на резултатите на компанията.

В годината до септември заетостта на американските хотели беше средно под 45%, което е спад спрямо 68% през същия период на 2019 г., сочат данни на компанията STR. Пандемията нанесе тежък удар на градските хотели, които зависят от комбинация от бизнес пътувания и гости, пътуващи за развлечение, които пристигат, за да се хранят в местните ресторанти и да посетят културни институции.

Книжата на Pebblebrook, чиито 53 имота включват Viceroy Santa Monica Hotel и Paradise Point Resort в Сан Диего, са поевтинели с 33% от началото на годината, колкото се е понижил и индексът на Bloomberg на тръстовете за инвестиции в недвижими имоти, които притежават хотели. Макар че цената на акциите на хотелските компании нарасна след новините за напредъка в разработването на ваксина, прогнозите на индустрията сочат, че до пълно възстановяване може да се стигне най-малко след три години. Книжата на Pebblebrook поскъпнаха с 4,7% във вторник на фона на общия ръст на цената на акциите на хотелските компании.

Борц съобщава, че компанията му е започнала да разработва плана, след като победи Blackstone Group за придобиването на LaSalle Hotel Properties през 2018 г. Сделката за 2 млрд. долара превърна Pebblebrook в най-големия собственик в САЩ на независими лайфстайл хотели, което й дава мащаба да договаря по-ниски цени с редица продавачи.

Curator ще се стреми да предостави сходни отстъпки на други собственици на хотели, определяйки такси, които са около 15% от това, което искат големи брандове, и ще предлага краткосрочни договори, които дават на собствениците свобода да излязат от програмата след 12 месеца.

Pebblebrook е мажоритарен собственик на Curator. Останалите членове, участващи във финансирането, имат миноритарни дялове, включително Benchmark Hotels & Resorts, Viceroy Hotels & Resorts и Provenance Hotels, хотелската компания, основана от бившия американски посланик Гордън Сондланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още