IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои от най-големите градове обещаха само въглеродно неутрални сгради до 2050 г

Кметовете на 19 града - от Лондон до Токио - обещаха да въведат новите разпоредби

21:20 | 23.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на някои от най-големите градове в света се зарекоха днес да направят всички сгради въглеродно неутрални до 2050 година, така че зданията да не допринасят за климатичните промени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметовете на 19 града - от Лондон до Токио - обещаха да въведат разпоредби, изискващи всички нови сгради да са въглеродно неутрални до 2030 година, а вече построените да постигнат тази цел до 2050 година.

"Климатичните промени са екзистенциална заплаха за Ню Йорк и част от решението е да направим сградите си по-устойчиви и ефективни", посочи в изявление кметът на мегаполиса Бил де Блазио.

Домове, офиси и други постройки допринасят за над половината от парниковите газове, отделяни от градските райони, според Си 40 (C40) - обединение на градовете, борещи срещу затоплянето на климата.

В Лондон, Лос Анджелис и Париж, този дял достига дори 70 процента.

"Париж е дом на някои от най-красивите и емблематични сгради. . .признаваме отговорността си да направим така, че всяка сграда, независимо дали историческа или чисто нова, да допринесе за едно устойчиво бъдеще", каза кметът на френската столица Ан Идалго.

Според експерти целта е постижима, но повече градове трябва да последват примера, ако светът иска да постигне заложеното в Парижкото споразумение за климата.

В споразумението за борба с климатичните промени, договорено в Париж през 2015 година, почти всички страни в света се ангажираха да ограничат повишаването на световните температури "доста под" 2 градуса по Целзий над температурното равнище в прединдустриалната епоха, и да се стремят към усилия за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Ангажиментът за нулеви въглеродни емисии на сградите бе подписан от Лондон, Копенхаген, Йоханесбург, Лос Анджелис, Монреал, Ню Йорк, Нюбърипорт, Париж, Портланд, Сан Франциско, Сан Хосе, Санта Моника, Стокхолм, Сидни, Токио, Торонто, южноафриканксият градски окръг Тшване, включващ и столицата Претория, Ванкувър и Вашингтон.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Може би малко повече детайли за това щяха да дойдат добре. Има се предвид сградата да е на 0 като емисии за годината или при построяването и да се гледат емисиите да са ниски и после да се "компенсират"?! Реално строежа на сграда е много ресурсоемък процес. И много цапащ, тка че експлоатацията не е единствения проблем. Реално обитаването на сграда за 50г може да генерира по-малко емисии от построяването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
И какво имат предвид една сграда да е въглеродно неутрално?Да и сложат панели за да захранва енергийните си нужди сама ли? Само това ли? Да и налепат стиропор за да не грее бетоня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още