Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ниските лихви на АЦБ не намаляват разходите по ипотечните кредити на британците

За хората с по-малка първоначална вноска средните лихви по жилищните заеми дори са се повишили

Ниските лихви на АЦБ не намаляват разходите по ипотечните кредити на британците

Снимка: Bloomberg

Британските купувачи на жилища, които се завръщат на пазара след коронавирусната блокада, откриват, че не се възползват от рекордно ниските лихви, определени от централната банка, предава Bloomberg.

Пет месеца след като Английската централна банка (АЦБ) понижи основната лихва до 0,1%, лихвите по ипотечните кредити почти не са се променили, тъй като банките са притеснени от рисковете. За хората с по-малки депозити средните лихви по ипотечните кредити всъщност са се повишили с повече от половин процентен пункт между февруари и юли.

Това е нов удар за младите британци, които все повече са изтласквани от пазара и може да накара АЦБ да понижи още повече лихвите, дори икономиката да отслабне още повече, коментира икономистът от Nomura International Джордж Бъкли.

„Това ще се отрази на начина на вземане на решения, те ще обмислят това и ще си кажат, че всичко, което са направили е било напълно неутрализирано от факта, че спредовете по ипотечните кредити вървят нагоре“, казва Бъкли.

Една от причините за сдържаността на кредиторите е, че рискът за тях не се понижава. Великобритания навлезе в най-дълбоката си рецесия в историята, а безработицата расте. Пропастта между кредитите с първоначална вноска от 10% и 25% сега е най-голямата от пет години насам.

Жилищният пазар, който тръгна нагоре през последните месеци на фона на смекчаването на блокадите и временното намаляване на данъците върху продажбите на жилища от правителството, може да се срине, предупреждават брокери на недвижими имоти.

Жилищната собственост е национална мания във Великобритания, след като цените на жилищата нараснаха над четири пъти през последните три десетилетия. Това я превръща в политически и икономически въпрос за избирателите.

Още по темата
Кредитите за купувачите на първо жилище нараснаха след повторното отваряне на жилищния пазар, но все още бяха доста под нивата им преди пандемията през юни, сочат данни на лобистката група UK Finance.

Майкъл Сандърс, високопоставен представител на АЦБ, заяви, че „забележителният“ ръст на лихвите по ипотечните кредити отразява затягането на предлагането, тъй като кредиторите оттеглят най-рисковите продукти. Това според него представлява „спънка за растежа“ и може да има „относително значителни последици“, ако се запази.

Пандемията от COVID-19 вече заплашва да създаде пречки пред работещите младежи, които навлизат на трудовия пазар, тъй като се конкурират за по-малко работни места. Ограничаването на достъпа до кредити е друг проблем.

Най-голямата компания за жилищно строителство във Великобритания Nationwide спира да одобрява ипотечни кредити, при които родителите допринасят за повече от една четвърт от депозита на децата си, стана ясно от публикуван този месец доклад от Pantheon Macroeconomics. Същевременно Lloyd’s Bank спря да отпуска кредити, при които родителите са гаранти.

„Това са стъпки за гарантиране, че само купувачите в най-силна финансова позиция могат в момента да имат достъп до ипотечни кредити“, пише Самюел Томбс, икономист в компанията Pantheon.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Офисите в Ню Йорк са почти празни и застрашават възстановяването на града