IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви по ипотеките в САЩ водят до епичен недостиг на жилища

Наличните жилища отвъд океана намаляха с 2,5% през септември

09:14 | 20.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наличните жилища в САЩ достигнаха рекордно дъно преди две години, но забавянето на продажбите през миналата година помогна за попълването на наличностите, особено в средния ценови клас. Резкият спад на лихвите по ипотечните кредити това лято обаче върна търсенето и доведе до силно намаляване на предлагането, пише CNBC.

През септември наличните жилища в САЩ са намалели с 2,5% на годишна основа, като спадът се ускорява спрямо 1,8% през август, сочат данни на сайта realtor.com.

Предлагането винаги е било най-слабо в ниския ценови клас, тъй като инвеститорите са много активни в този сегмент след ипотечната криза.

Близо 5 млн. предимно евтини жилища са превръщани в еднофамилни жилища под наем, а силното търсене на подобни домове означава, че е малко вероятно инвеститорите да ги предложат скоро за продажба.

В същото време необичайното за сезона силно увеличаване на търсенето в края на лятото и началото на есента доведе до понижаване с 10% на жилищата на цена под 200 хил. долара в сравнение с година по-рано.

Търсенето е стимулирано от по-ниските лихви по ипотечните кредити. Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва скочи до над 5% миналия ноември и се задържа на ниво над 4,5% до март, сочат данни на Mortgage News Daily. Поради това пролетният сезон на жилищния пазар беше вял, въпреки че по традиция това е най-натовареният период от годината за купувачите.

През май обаче лихвите започнаха да падат, като свиването беше особено рязко през юли и август. До началото на септември средната лихва беше около 3,5%, а продажбите както на нови, така и на съществуващи жилища отново нараснаха. Това се дължеше на значителното натрупано търсене от пролетта.

Предлагането на жилища на цена между 200 хил. и 750 хил. долара, които съставляват 60% от пазара, се забави през септември след 18 месеца на силно нарастване на наличностите. Очаква се предлагането да намалява и през идните месеци.

Компаниите в областта на жилищното строителство не помагат за подобряване на положението. Новозапочнатите еднофамилни жилища растат много бавно, като повишението е съсредоточено предимно в средния и луксозния сегмент на пазара.

Според Робърт Диец, главен икономист на Националната асоциация на жилищните строители, строителните компании едва ли ще отговорят на търсенето. Неговите данни сочат, че към момента на пазара има недостиг на около 1 млн. жилищни единици. Строителните компании може да искат да строят повече евтини жилища, но не могат да го направят предвид настоящите разходи, казва той.

„Изправени сме пред перфектна буря от гледна точка на предизвикателствата пред предлагането. Има недостиг на работна ръка, нямаме необходимата земя и терени за изграждане на жилища, имаме притеснения относно разходите за строителни материали, а може би най-важният фактор са по-високите регулационни разходи след световната финансова криза“, отбелязва Диец.

Поради това строителните компании предлагат по-скъпи жилища, но това е категорията с най-големи наличности. Предлагането на жилища на цена над 750 хил. долара беше с 4,7% по-високо спрямо същия период на миналата година.

По-голямото търсене на домове и по-ниското предлагане вероятно ще стимулират повишаването на цените на жилищата. Те намаляваха през по-голямата част от тази година, но сега се стабилизираха и на някои пазари ръстовете отново се ускоряват.

Ако лихвите по ипотечните кредити се повишат, търсенето може отново да намалее, а ръстът на цените да се успокои, но ако останат на настоящото си ниско равнище, много е възможно недостигът на жилища само да се задълбочи, което ще изправи страната пред изключително конкурентен и скъп пазар през пролетта на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още