IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк отваря отново офисите на фона все още силните опасения на работодателите

Голяма част от офис служителите предпочитат да продължат да работят от домовете си въпреки отпадането на ограничителните мерки в това отношение

17:30 | 21.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Ню Йорк ще позволи на компаниите да отворят отново офисите си в понеделник след тримесечните блокировки заради пандемията от COVID-19. Малко служители обаче изглежда са готови или желаят да се върнат на работното си място, пише The Wall Street Journal.

Повечето компании действат предпазливо в това отношение. Някои работодатели оставят офисите затворени, а други ги отварят при огранчен брой служители. Трети оставят избора в ръцете на работниците дали да изпълняват своите професионални задължения от офиса или от дома.

Мери Ан Тай, главен изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти CBRE Group Inc., споделя, че много нейни клиенти в Ню Йорк не планират да върнат целия персонал обратно в офисите си преди Деня на труда, като това може да стане само, ако училищата бъдат отворени отново.

Компаниите са притеснени от поредната вълна от инфекции, посочва Тай. Някои от тях също са загрижени относно затрудненията при пътуванията. 

Нюйоркските брокери от сферата на недвижимите имоти и наемодателите предвиждат делът на завърналите се по работните си места служители да достигне между 10% и 20% от целия офис персонал в Манхатън в понеделник, въпреки че очакват този дял да се увеличава постепенно през лятото. Трейдърите в компаниите за финансови услуги са готови да се завърнат по работните си места, но повечето от служителите от други бизнес сфери предпочитат да останат в домовете си.

Забележително изключение представляват компаниите за недвижими имоти, чиито служители ще се върнат на работа през новата седмица. Около половината от приблизително 700-те служители на Brookfield ще могат да продължат работа от офиса в понеделник, като компанията очаква около една четвърт от цялия ѝ персонал да се върне на работното си място.

Широкоразпространеното нежелание на офис служителите да работят от своето обичайно работно място показва, че вероятно ще отнеме още време на икономиката на Ню Йорк преди да се възстанови от шока, причинен от пандемията.

Наемодателите продължават да събират наеми, дори когато сградите остават празни. Но магазините, ресторантите и баровете, струпани по улиците в центъра на града, които зависят от офис служителите, едва ли ще се радват скоро на пълни маси.

Ню Йорк ще загуби 475 000 работни места за 12-месечния период, започващ през второто тримесечие, изчисляват от New York City Independent Budget Office през април. Очаква се приходите от данъка върху продажбите да спаднат с 36,4% през 2021 г. в сравнение с предпендимичната прогноза.

Според актуалните мерки за щата Ню Йорк, свързани с коронавируса, компаниите трябва да ограничат заетостта, да осигурят достатъчно разстояние между работниците, които трябва да използват маски в общите части. Много от наемодателите също така молят офис служителите всеки ден да отговарят в специални мобилни приложение на здравословни въпроси или да позволяват измерването на температурата им. Вече има инсталирани термокамери във фоайета в Манхатън.

Но много фирми изтъкват, че е по-добре служителите им да останат да работят от вкъщи вместо да рискуват с връщане към офиса. В неотдавнашно глобално проучване на търговската група CoreNet Global едва 15% от компаниите смятат, че офис заетостта ще се върне към нивата от преди пандемията в рамките на шест месеца, а 38% заявяват, че ще отнеме повече от година, за да се случи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия глупости можеш да ги дрънкаш като се съберете на митинг слабоумите на Костя Копейник, там може и да минат.То заради това толкова хора искат да отидат, щото било много гадно, нали?!! Ей, аман от клоуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
днес бях на парти с 2 американци които проклели тоя град - работили са на 2 места за да оцелеят....мнго *** капитализъм тва. Просто богаташите им станаха като посткомунистически безнесмени.....а бедняци растяща икономика не правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още