IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен инвестиционен фонд се насочва към акции

Фондът възнамерява да увеличи вложенията си на капиталовите пазари със 130 млрд. евро през следващите години

16:28 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света – този на Норвегия, планира продажбата на държавни облигации и влагането на 130 млрд. долара в акции през следващите години, за да подобри доходността от инвестициите си, съобщава Bloomberg.

Бордът на норвежката централна банка, която управлява фонда, е решил делът на инвестициите в акции на фонда да се увеличи до 75% от активите му от сегашните 60%. Това, според банката, ще увеличи средната годишна възвръщаемост до 2,5% за 10 години и до 3,5% за период от 30 години.

Към момента средната годишна възвръщаемост е 2,1% за 10 години и 2,6% за 30 години, посочва агенцията.

Фондът очаква годишната възвръщаемост от облигациите да достигне само 0,25% за период от 10 години.

Окончателното решение за засилване на инвестициите на фонда в акции трябва да бъде взето от парламента на Норвегия. Вероятно предложението ще бъде одобрено, тъй като и депутати призоваваха за засилване на инвестициите в акции.

С цел увеличаване на доходността фондът в последните две години ударно инвестира и в имоти, най-вече на водещите пазари в Европа, САЩ и Азия. Лондон е негова любима дестинация.

Според анализ на Bloomberg победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ ще доведе до сериозни промени в стратегията на фонда предвид очакваното от пазарите облекчаване на регулаторни режими.

Тръмп обаче може да представлява и заплаха пред разширяването на инвестициите на фонда, както и да доведе до решение за преразглеждане на инвестициите в САЩ, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още