Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Норвежкият инвестиционен фонд подкрепя имотния пазар в Лондон след Brexit

Британската столица е привлякла най-голям дял от инвестициите в офис и търговски площи

Норвежкият инвестиционен фонд подкрепя имотния пазар в Лондон след Brexit

Главният изпълнителен директор на Норвежкия инвестиционен фонд Ингве Слингстад.Снимка: Архив Ройтерс

Норвежкият инвестиционен фонд, който е най-големият по обем в света, подкрепя имотния пазар в Лондон, за да оцелее той след очаквания отлив на банкери заради Brexit, съобщава Bloomberg.

Фондът обяви възвръщаемост от 13,7% през 2017 г., тъй като растежът на глобалните фондови пазари е помогнал на собственика на средно 1,4% от листнатите акции в света да постигне рекордна година.

Имотите изостават от акциите през 2017 г., но са преди облигациите в приноса си за възвръщаемостта от 13,7%. Инвестициите в имоти, които не са представени на борсата, са съставлявали 2,6% от общите инвестиции на фонда в края на 2017 г. А от този дял Лондон е привлякъл най-много инвестиции в офис и търговски площи.

„Оставаме дългосрочни и ангажирани инвеститори във Великобритания“, каза главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад на пресконференция в Осло. Този ангажимент остава „независимо от резултата от политическите обсъждания“ във връзка с Brexit, допълни той.

Но на фона на заплитането на преговорите напускането на ЕС от Великобритания част от финансовата индустрия започва да се изтегля.

Още по темата
По-рано през този месец Deutsche Bank AG съобщи, че ще премести бизнеса си с клиенти във Франкфурт, в резултат на което 20 000 клиентски сметки и стотици банкери може да напуснат британската столица. „Не трябва да си правим илюзии, че Лондон ще остане голям финансов център, че ще остане център на капиталовия пазар в Европа в близко бъдеще“, каза главният изпълнителен директор на банката Джон Краян.

В понеделник пък стана ясно, че Credit Suisse мести 250 инвестиционни банкери от Лондон във Франкфурт или Мадрид. Това стана, след като по-рано този месец председателят на банката Урс Ронер заяви, че финансовите компании имат само два-три месеца да задействат плановете си за предотвратяване на непредвидени обстоятелства след Brexit предвид несигурния изход от преговорите.

Картината обаче не е толкова мрачна. През миналата седмица Bank of America удължи наема за лондонската си централа с десет години. Офисите ѝ се намират центъра на Ситито и са собственост на Норвежкия инвестиционен фонд.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тригодишно дъно през декември