IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов 3D принтер може да „построи“ къща за 24 часа

Технологията може напълно да революционизира строителната индустрия

18:47 | 11.01.14 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Нов 3D принтер може да „построи“ къща за 24 часа

Учен от Университета в Южна Каролина изгради колосален 3D принтер, който може да „построи“ къща за 24 часа, съобщава businessinsider.com.

Машината на проф. Берох Кошневиц е снабдена с накрайник, който бълва бетон и може да изгради къща по предварително подготвен и зададен й компютърен модел.

Технологията, наречена Contour Crafting, може напълно да революционизира строителната индустрия и да намали значително разходите за строителство. Работниците ще трябва само да положат машината на две релси покрай строежа, за да може тя да работи.

След като системата бъде положена върху релсите, тя бързо излива стените на къщата – първо с поставянето на пластове бетон се изграждат кухи стени, които в последствие се запълват с още бетон, пояснява Брад Лемли от Discover Magazine.

След като процесът завърши, работниците поемат довършителната работа, включително поставянето на вратите, прозорците и фасадата.

Роботът би улеснил и жертвите на унищожителни бедствия, изгубили домовете си.

Проф. Кошневиц пояснява, че роботът е все още на етап тестове. Според него нововъведението не би намалило нуждата от работна ръка в сектора, а по-скоро би открило нови работни места. В бъдеще подобни роботи биха могли да се използват и за изграждането на по-мащабни сгради.

Засега резултатите от тестовете показват, че иновативната технология произвежда значително по-яка структура в сравнение с традиционните строителни методи.

Едно от опасенията обаче е свързано с дизайна на къщите – заради технологията поне засега всички изглеждат еднакво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Едва ли може да се направи и приблизителна калкулация, колко кредит е взет и респективно вложен в някаква дейност(производство), бизнес, активи при тези високи цени на петрола, но е ясно, че ако се появи евтина алтернатива (или цената му падне драстично), то всяка стока, услуга, актив, която е произведена/създадена при тая(висока) цена на петрола, няма никакъв шанс да се конкурира с алтернативи, при които се употребява евтина алтернатива на петрола. От тук на сетне може да си представиш каква маса кредити се превръщат автоматично в несъбираеми. Струва ми се, че би настанала такава каша, че ще тр. да се нулират вс. салда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Да, тая работа с петрола съм си мислил какъв ефект ще има и стигнах до мн.интересен извод: ако (хипотетично) петрола бъде заместен от евтина алтернатива или по някаква причина цената му падне драстично и се задържи продължително такава, то ще станем свидетели на истинска лавина от банкрути, пред която кризата с щатските иМпотеки през 2008-а, ще ни се стори като ..., абе нямаше да ни се иска да свършва;)) И този сценарии, неминуемо би се разиграл (при горните изходни условия), защото петрола, със тази му висока цена дава отражение и/или влиза пряко във формирането на стойността на всяка стока, услуга, актив, който се сетиш: било то като енерго-носител, за транспорт или изходна суровина за производство и т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
fps
преди 10 години
Така е нека да спрем човешкото развитие, защото дадени хора ги е страх робите да станат по независими, същата логика се прилага и към Петрола и огромните загуби за икономиките, ако бъде изместен. Затова "лидерите" предпочитат да замърсяват и унищожават Земята, но да генерират пари/власт/зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Армировка се полага само при стоманобетонни конструкции но не всички сгради (и елементи от сгради) са стоманобетонни.Стоманобетона е едно от нещата, които най-много оскъпяват един строеж, затова сгради до определени размери е по-добре да се строят по други методи и технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
killmore
преди 10 години
Не се споменава нищо за полагане на армировка. Принтерът е далеч от момента, в който ще влезе в практическа употреба. Всичко което може да прави към момента е да излива бетон в 3д пространство спрямо дадени координати. Бетонът сам по себе си не върши работа без кофраж, колкото и бързосъхнещ ще да е. А за нещо по-високо от 3м може да се забрави към днешна дата, както и леенето на плочи без хоризонтален кофраж. Технологията се проучва от няколко университета от преди поне 5г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Ами връщайки се на казуса с принтираните 3Д къщи, смея да твърдя, че разходите, които ще се спестят са в най-добрия случай: част от цената на труда за изпълнение на грубия строеж, част от цена/наем на инвентар и механизация, използвани в тази фаза на строителството. Разходите за материали (както за грубото, така и за довърш.работи), цена за парцела в/у който се изгражда къщата, механизация и труд за всичко, което ще се изпълнява, вън от тази автоматизирана фаза си остават. От опита си ти казвам(познавам бранша), че това, което е възможно да се спести с въвеждането на тази технология, няма да даде такова отражение в/у цената на завършения продукт => няма да доведе до ръст на продажбите (хората да започнат да си купуват по 2-е къщи, вместо по една, нито ще се разшири чувствително кръга от хора, които могат да си позволят инвестицията). Т.е. ще имаме в/у същия обем продажби едни намалени разходи за заплати -> и произтичащите следствия от това за заетостта и потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
"А ако искаш вярвай основното нещо, което движи икономиката е потреблението, генерирано от трудови възнаграждения-заплати, колкото са по малко като обем раздадените заплати, толкова по-малко потребление."Благодарение на техническия прогрес от една страна хем заплатите стават по високи, но от друга стоките стават по евтини. Потреблението на мобилни телефони например беше едно когато цената им беше 2000 долара, и стана съвсем друго, когато започнаха да предлагат апарати и по 1 лев. В същото време заетите в индустрията с правеме на мобилни телефони се увеличиха значително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Аз не отричам, че 3Д е голям технологичен пробив, скептично съм настроен, към твърдението, че ще се разкрият повече работни места и като цяло ще се раздават повече заплати с въвеждането на тази технология. А ако искаш вярвай основното нещо, което движи икономиката е потреблението, генерирано от трудови възнаграждения-заплати, колкото са по малко като обем раздадените заплати, толкова по-малко потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Няма противоречие, защото автоматизирането на строежите на сгради ще намали тяхната цена, а по ниската цена ще позволи строежът на повече жилища. За довършителните работи ще трябват повече хора, но ефективността на техния труд ще е много по висока!Да не говорим, че изместването на строителството към пасивните сгради ще наложи събарянето на много стари сгради доста преди края на техния технологичен живот.Технологията 3Д принтиране е един от най големите пробиви на индустриалнта революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
" Според него нововъведението не би намалило нуждата от работна ръка в сектора, а по-скоро би открило нови работни места. В бъдеще подобни роботи биха могли да се използват и за изграждането на по-мащабни сгради."--------------------------??????? !!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още