Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Нова Зеландия, Канада и Швеция са най-застрашени от балон на имотния пазар

Най-нажежените жилищни пазари в света изпращат предупреждения за балон като в периода преди финансовата криза през 2008 г.

Нова Зеландия, Канада и Швеция са най-застрашени от балон на имотния пазар

Снимка: Bloomberg LP

Цените на недвижимите имоти в света намекват за наличие на балон, който не е виждан от периода преди финансовата криза през 2008 г., съобщава Bloomberg Economics.

Нова Зеландия, Канада и Швеция са сред най-нажежените жилищни пазари в света въз основа на ключови индикатори, използвани от Bloomberg Economics. Великобритания и САЩ също са близо до върха в класациите за риск.

Къде цените растат най-много?

„Комбинация от съставки тласка цените на жилищата до безпрецедентни нива в цял свят“, коментира икономистът Нираж Шах. „Рекордно ниските лихви, безпрецедентните фискални стимули, спестяванията по време на блокадата, готови за използване като първоначални вноски, ограничените наличности от жилища и очакванията за силно възстановяване на световната икономика допринасят за това“, допълва той.

Още по темата
Служителите, които работят от вкъщи, се нуждаят от повече площ, а данъчните стимули, предлагани от някои правителства на купувачите на жилища, също подклаждат търсенето.

Bloomberg Economics посочва пет индикатора за балон на жилищния пазар в дадена страна, като по-високата стойност на индикатора означава по-голям риск от корекция. Сред индикаторите съотношението цена към наем и цена към доходи помага за преценката на устойчивостта на ръста на цените. Покачването на цените на жилищата измерва настоящата инерция.

За много страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ценовите съотношения са по-високи, отколкото преди финансовата криза през 2008 г., сочи анализът на Bloomberg Economics.

Опасност от балон

Дори когато показателите за риск растат на фона на все още ниските лихви, обичайно по-високите стандарти за кредитиране в сравнение с миналото и съществуващите макропруденциални политики, опасността от срив не е явна, сочи анализът. Според Шах бъдещето ще се характеризира повече с охлаждане, отколкото със срив.

Недостъпни жилища

Но рискът е по-висок, когато има синхронизиран бум на цените на жилищата като в настоящия цикъл, отбелязва Шах.

„Когато лихвите по ипотечните кредити започнат да растат, пазарите на недвижими имоти и въведените по-широки мерки за запазване на финансовата стабилност ще бъдат подложени на критичен тест“, пише Шах.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Бизнес имотите в САЩ се върнаха на нивото преди COVID, но пазарът е различен