IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия ограничава кредитирането заради страх от жилищен балон

Цените на жилищата са нараснали с 20% по време на най-тежката рецесия в историята на страната

16:55 | 25.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Brendon O&#39;Hagan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия ще въведе отново ограничения за ипотечното кредитиране от март на фона на безпокойството, че исторически ниските лихви създават балон на жилищния пазар в страната, пише Financial Times.

Това се случва след намеса на новоизбраното лейбъристко правителство, което изпрати писмо до гуверньора на Новозеландската централна банка с молба да помисли за „нестабилността“ на цените на жилищата, когато определя паричната политика.

Цените на жилищните имоти са нараснали с близо 20% през последните 12 месеца, с което средната цена на жилищата в най-гъстонаселения град в Нова Зеландия, Оукланд, надхвърли 1 млн. новозеландски долара (700 хил. щатски долара) за първи път, сочат данни от индустрията.

Гуверньорът на Новозеландската централна банка Ейдриън Ор заяви в сряда, че банката ще въведе отново ограничения за съотношението между дълг и собствен капитал за кредиторите, които смекчи през май. Оттогава се наблюдава ръст на високорисковото кредитиране на инвеститори в имоти, отбеляза той.

Ор допълни, че банката би искала да прибави ограничения в съотношението между дълг и доходи в макнопруденциалния си инструментариум, но този ход изисква одобрението на правителството.

„Високорисковите заеми увеличават финансовата уязвимост на домакинствата, бизнеса и банките. Например висока задлъжнялост в жилищния сектор създава опасност, ако цените на жилищата намалеят или безработицата се повиши… Правим това, за да гарантираме, че банките ще останат устойчиви при бъдещ спад на жилищния пазар“, заяви Ор.

Някои банки вече затягат кредитирането. ANZ New Zealand планира да намали максимално наличното съотношение между дълг и собствен капитал за инвеститорите в жилища от 80% на 70% от 8 декември.

Държавните ръководители в Нова Зеландия са все по-обезпокоени, че растящите цени на жилищата през най-тежката рецесия от Втората световна война, може да доведат до корекция и финансова нестабилност. Ръстът на цените на жилищата се ускори до годишен темп от близо 4 на сто в клуба на богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) тази година и е още по-голямо в САЩ и някои страни членки на ЕС.

Ръстът на цените на жилищата създава политически проблем за правителството на Джасинда Ардърн, която обеща да разреши проблема с достъпността на жилищата през първия си мандат. Но наличностите от жилища остават силно ограничени, което тласка цените нагоре. Правителството се отказа миналата година от плановете си да построи 100 хил. жилища за десет години, след като бяха завършени само няколкостотин жилища.

Решението на Уелингтън да изпрати писмо до Ор с искане за промяна на паричната политика с включване на стабилността на цените на жилищата предизвиква дебати относно независимостта на банката и агресивните действия, които тя предприе, за да стимулира икономиката по време на COVID-19

Миналия месец Новозеландската централна банка поиска от кредиторите да гарантират, че са технически и правно готови да се справят с отрицателни лихви до края на 2020 г. - ход, който пазарът възприе като знак, че основната лихва ще бъде понижена от рекордното си дъно от 0,25%.

Ор заяви, че няма притеснения относно независимостта на банката и ще работи с правителството по предлагането на жилища и достъпността им. Той също така защити реакцията на Новозеландската централна банка на COVID-19, като заяви, че тя е ограничила икономическите сътресения за бизнеса и домакинствата. Ор допълни, че банката вече е помислила за цените на жилищата и финансовите рискове при определянето на паричната си политика.

Камерън Багри, основател на компанията за анализи Bagrie Economics, смята, че ясното добавяне на цените на жилищата към паричната политика, която в момента е съсредоточена върху пълната заетост и инфлацията, ще бъде добър ход предвид безпокойството, което те предизвикват.

„Новозеландската централна банка казва, че ограниченията за съотношението между дълг и приходи ще бъдат полезна добавка към макропруденциалния й инструментариум. Трябва да й дадем тези инструменти“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още