IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият хибриден офис може да не е толкова гъвкав, колкото служителите се надяват

Работодателите са по-склонни да планират гъвкавост на работното време, а не на мястото, от което ще работят служителите им

13:24 | 17.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Четиринадесет месеца, след като коронавирусът прикова офис служителите по света в домовете им, компаниите предприемат нов голям експеримент  - как да съберат отново екипите си на място, поне в част от времето, пише Bloomberg.

Това е задача, която бързо обединява титани в глобалните финанси и лидери на амбициозни стартъпи, които трябва да планират как служителите да идват през два-три дни от седмицата, поне засега. Стимулирана на някои места от безпокойство заради COVID, а на други от желанието за промяна на работното място, хибридната работа е новият централен елемент, поне в краткосрочен план.

Но в очакване работата от вкъщи да намалее скоро на много места експерти са притеснени, че бъдещият микс от работа от дома и офиса ще бъде сложен за управление и няма да донесе гъвкавостта, с която служителите свикнаха по време на пандемията. Очаква се Великобритания да смекчи ограниченията на 21 юни, а кметът на Ню Йорк иска пълно отваряне на града от 1 юли.

„Отдалечената работа от вкъщи е свързана с гъвкавост на локацията, не непременно на работното време“, коментира Клер МакКартни, старши консултант в британската компания за човешки ресурси и развитие CIPD.

Гъвкавите правила, вариращи от споделяне на работа до променливо начало и край на работния ден или намалени работни часове, често се използват от редица служители, особено такива с малки деца или хора, които трябва да се грижат за възрастните си родители. Това се отнася в най-голяма степен за работещите жени.

Анализ на CIPD на данни за британските служители показва, че 9,3% от тях, равняващи се на 3 млн. души, биха искали да работят по-малко часове в замяна на намаляване на заплатата, а в публикуван миналия месец доклад организацията отчете незадоволено търсене от служителите на редица гъвкави варианти за работа.

Но CIPD е установила още, че макар 63 на сто от работодателите да очакват да въведат политики за хибридна работа през 2021 г., малко под половината (48%) планират да разширят „гъвкавото работно време“ – най-популярният единичен вариант за гъвкава работа.

„Липсата на истинска гъвкавост наистина поражда притеснение“, коментира Маргарет МакГрат, глобален ръководител на стратегическите предложения в Dell Technologies, базирана в Лондон. Екипите на МакГрат работят за това да помогнат на клиенти да се приспособят към променящата се бизнес среда, като в същото време задействат технологии, които да им позволят да задържат и приличат служители в дългосрочен план.

Засега много работодатели гледат с оптимизъм на перспективата да поискат от служителите да се връщат в офиса два-три пъти в седмицата. Разделението е свързано с това какво ръководителите очакват от екипите си да правят, когато пристъпят прага, и какви постоянни промени ще насърчават те.

„Може да е абсолютно хаотично. Опасяваме се, че в действителност те не са създали хибридна работна стратегия“, казва МакГрат. „Много организации изостават, казвайки, че няма да променят нищо и просто ще върнат служителите си обратно в офиса. Те не разбират напълно мащаба на промяната на парадигмата около работата“, отбелязва тя.

Данни на компанията за анализ на преживяванията на работното място Leesman показват, че служителите се чувстват по-продуктивни у дома, вършейки много ключови елементи от работата си. Отделно изследване на Станфордския университет показва, че работата от вкъщи отслабва. Работа Работа

Пеги Рот, ръководител на отдела за анализи на Leesman, казва, че не всички компании са готови да откликнат на изводите от изследванията. Тя вижда разделение в три основни групи – компании, които вече предприемат действия и преустройват работни практики, някои, които възнамеряват, но все още не са започнали процеса, и компании, които все още просто не са започнали да мислят по въпроса.

Неотдавнашно изследване на King’s College в Лондон и Бристолския университет установи, че макар 97% от компаниите да планират някакъв вид хибридна работа, само 36 на сто предвиждат преустройство на работните позиции.

„Най-лошото нещо, което една организация може да направи сега, е да си затвори очите, да си запуши ушите и да си представи, че може да опита да върне всичко постарому, защото ако го стори, ще направи крачка назад“, отбелязва Рот.

Това притеснение стимулира промяна в застрахователната компания Aviva, която преди време проповядваше хибридната работа във Великобритания. Мениджъри в компанията сега разполагат с пет профила, за да опитат да определят къде и как пасват най-добре в работата членовете на екипа им и от какви удобства се нуждаят.

Остават обаче опасенията, че вниманието към основани на позицията указания за новата ера на работа ще позволи на работодателите да парадират с политики за хибридна работа, като в същото време пренебрегват по-широки проблеми, свързани с гъвкавостта.

Подобни договорки помагат на компаниите да привличат и задържат служители, да подкрепят включването и разнообразието и да подобряват обслужването на клиенти, казва Клер Маккартни от CIPD. „Организациите ще игнорират опасно това, защото очакванията се променят“, отбелязва тя. Работа Работа

В Aviva началото на хибридната ера ще донесе официален край на известно размиване със семейния и домашен живот, който работодателите толерират по време на пандемията. Например където и да работят служителите, от тях ще се очаква да са осигурили адекватни грижи за децата на място, за да могат да работят без прекъсване.

Емили Кларк, старши адвокат по заетостта в международната правна кантора Bird & Bird в Лондон, смята, че компаниите ще трябва да помислят за потенциални странични ефекти от налагането на напълно еднаква политика към служителите си на всички нива.

„Рискът е, че условията за работа на хората обикновено са очертани в трудовите им договори до известна степен“, казва Кларк.

„Наистина става доста сложно. Прогнозирам ситуации, при които организациите обмислят неща, които не отговарят на нормалните работни практики в офиса и служителите се съпротивляват, заявявайки, че работодателят не може да промени нищо без тяхното съгласие“, отбелязва Кларк.

Маргарет МакГарт от Dell посочва, че компаниите трябва да гарантират изпълнение на бизнес целите, обезопасени срещу COVID помещения и справедливо отношение към служителите.

„Важно е този микс да е точен. Несъмнено ще изникват проблеми, защото все още до голяма степен сме в експериментална фаза“, казва МакГрат.

До отварянето на училищата и университетите през септември животът на Wall Street ще се е възобновил и работодателите в САЩ и Великобритания вероятно ще имат по-ясни планове. Може да се окаже, че както лидерите, така и служителите трябва да проявят търпение и да се подготвят за труден път напред, казва МакГрат.

„За първи път никой не се хвали, че всичко му е ясно. Преминаваме през нова фаза, която е още по-смътна“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Който иска офис занапред или трябва да си плати режийните или да ходи в коуоркинг.Офиса струва пари и е излишен лукс за хора, които могат да си работят от вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nikiangel
преди 2 години
Новия хибриден офис, може и да не посрещне толкова служители, колкото се надява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още