IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият инструмент на Барселона за достъпни жилища - изземване на празни имоти

Властите в града може да пристъпят към принудителна покупка на празни апартаменти на 50% от пазарната им цена

14:44 | 18.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Барселона задейства ново оръжие в стремежа си да увеличи наличните жилища под наем в града – правомощието за принудителна продажба на празни имоти, предава Bloomberg.

Тази седмица жилищната агенция в града е изпратила писмо до 14 компании, които притежават колективно 194 празни апартамента, с предупреждението, че ако не намерят наемател до края на следващия месец, градът може да отнеме имотите срещу компенсация наполовина на пазарната им стойност. След това жилищата ще бъдат отдадени под наем от властите в града като общински жилища на наематели с ниски доходи, а въпросните компании може да бъдат глобени с между 90 хил. и 900 хил. евро, съобщават испански медии.

Планът стъпва на предишни мерки в града за запълване на празни апартаменти. От 2016 г. насам за общините в Каталуния, включваща и Барселона, е законно да поемат контрол върху имоти, останали без наематели повече от две години. Градовете могат да ги отдават под наем като достъпни жилища за период между четири и десет години, преди да ги върнат под контрола на собственика им.

Мярката обаче е използвана само няколко пъти и все пак изисква от града да върне имотите. Сега, използвания правен инструмент, одобрен от Каталуния през декември 2019 г., Барселона ще разшири правомощията си да купува апартаментите чрез принудителна покупка на 50% от пазарната цена.

Барселона се бори с празните жилища от няколко години. Откакто испанският имотен пазар изпадна в стагнация след финансовата криза през 2007-2008 г., някои компании, които притежават няколко имота, позволяват техни жилища да остават празни, чакайки пазарът да се съживи.

Тъй като много апартаменти са притежание на банки след конфискуването им, включително на испанската национална „лоша банка“ SAREB, която е собственик на 149 празни имота в Барселона, има тенденция компаниите да се отнасят небрежно към портфейлите си, смятайки ги основно за активи, които трябва да бъдат управлявани, а не за основен публичен ресурс.

Това доведе до високи нива на свободни площи и занемарени имоти в някои квартали на града, където в празните жилища се появиха „нарко-апартаменти“ за търговия и употреба на дрога от наркодилъри и наркомани.

Градът създава инструменти за противодействие на тази тенденция от известно време. Освен малък брой експроприирани имоти общината налага и високи глоби за празни жилища, а някои празни ваканционни имоти под наем се използваха за извънредни жилищни нужди по време на пандемията.

Новите усилия от този месец са внимателно насочени и по-широки в сравнение с предходните. Всички имоти, които може да бъдат експроприирани, принадлежат на собственици с множество апартаменти. За да може имотите да бъдат продадени принудителни, те не трябва да са имали договор с наемател от две години, нито режийни разходи, така че използвани от време на време втори жилища не са включени в списъка.

Според комисарят по жилищната политика в града Лусия Мартин целта на усилията е да бъдат убедени собствениците да отдават под наем имотите си, а не да се пристъпва към масови принудителни покупки. „Нямаме за задача да експроприираме. Искаме апартаментите да бъдат отдадени под наем“, казва тя пред вестник 20 Minutos.
Мартин предупреди още, че „ако отговорът е не, ще отворим папката и ще увеличат сектора на общинските жилища в града“.

В някои случаи придобиването на празни имоти може да не е конфликтен процес. В знак за нова нагласа в съседната община Бадалона, североизточно от Барселона, SAREB доброволно е предала тази седмица на властите в града правата за отдаване под наем на 256 празни към момента апартамента, която тя притежава, за да могат властите да спрат използването им за търговия с наркотици и да ги отдадат на кандидати за общински жилища.

В Барселона други 232 празни жилища са определени за следващите цели на програмата. Същевременно градът опитва да убеди регионалните власти в Каталуния да разширят още повече програмата, като позволят принудителна продажба на имоти, ако са били празни само шест месеца, а не две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Victor Gachurov
преди 3 години
Рентабилността в закупуване на недвижим имот по време на криза е сигурен начин да запазите вашите активи. При въпроси относно инвестиции в Испания и в частност в Барселона може да се обръщате към мен Виктор Гачуров агент по недвижими имоти в Century 21 Xarxa, Barcelona victor.dimitrov***century21.es или на телефон 0034 600360044 ползвам Вайбър и Уотсапп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още