IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Световен търговски център в Ню Йорк се разкрива пред потенциални наематели

Най-сериозен интерес към проекта има от чужди компании, които искат офис в емблематична сграда в Америка

12:27 | 08.11.13 г.
Новият Световен търговски център в Ню Йорк се разкрива пред потенциални наематели

One World Trade Center – лъскавият мегапроект на мястото на Световния търговски център, вече се откроява на хоризонта на Манхатън, пише Forbes. Небостъргачът, който по-рано носеше името Freedom Tower, е в строеж от повече от 10 г. Дванадесет години по-късно, след многократни отлагания и грешки, които увеличиха стойността на проекта до близо 4 млрд. долара, One World Trade Center най-накрая изглежда ще бъде завършен – приключването на обекта е насрочено за 2014 г.

Напредъкът на проекта позволи на Durst Organisation да създаде маркетинг център на просторния си етаж в новия небостъргач, едно ниво под планираното Sky Lobby. Проектът, състоящ се от близо 279 000 кв. м офис площи клас "А", се простира на 104 етажа и е нает на около 55%. Брокерите се надяват, че новият елемент ще им осигури сделки с нови наематели за останалите над 125 000 кв. м.

"Това е примерен етаж, който показва различните начини, по които могат да бъдат използвани площите", обяснява презиентът на Durst Organisation Дъглас Дърст. "Но най-силния ни коз е гледката: в ясен ден тя е просто фантастична", посочва Дърст.

Въпреки че кандидат-наемателите имат възможност да посещават масивния строеж от няколко години (обиколката може да трае три часа), фактът, че полузавършеният етаж не беше отворен за посетители оставяше доста на въображението - недотам печеливша опция, особено като се има предвид цената от 807 долара/кв. м годишно.

Маркетинг центърът се състои от един пълен етаж, обзаведен с офис мебели и плъзгащи се стъклени прегради. Има и обширно празно пространство, където гостите попадат, след като слязат от строителните асансьори (пътническите асансьори все още не работят). След това те влизат в демонстрационен офис, който показва как може пространството в сградата да бъде оформено в зависимост от специфичните нужди на дадена компания - от малки по размер наматели до големи компании, желаещи да наемат цял етаж или дори повече.

Според компаниите, ангажирани с намирането на наематели, най-сериозен интерес има от чужбина, особено от страна на международни фирми с централи навън, които искат да имат офис в емблематична сграда в Америка. Местният интерес идва основно от компании извън финансовия сектор - технологични фирми, адвокатски кантори и медии.

Меийният гигант Conde Nast вече има договор за наем на стойност 2 млрд. долара за следващите 25 години. Фирмата е наела около 111 000 кв. м и очаква да се настани в новата си централа през 2014 г. Сред останалите вече сигурни наематели са Vantone Holdings Company Ltd. - китайска компания за инвестиции в имоти, както и държавната Администрация за общи услуги.

Пристанищната агенция на Ню Йорк и Ню Джърси държи мажоритарен дял в One World Trade Center, както и почти целия парцел от 16 акра, върху който е изграден проектът. Durst Organization стана миноритарен акционер през 2010 г., след като придоби 10% и правото да управлява имотите в сградата в замяна на търсене на наематели.

Небостъргачът се строи от Tishman Construction - същата компания, която издигна кулите-близнаци през 60-те години на миналия век. Правата за наем на целия комплекс World Trade Center се държат от Silverstein Properties по силата на 99-годишен договор, подписан едва шест седмици преди нападенията на 11 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още