IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новонаетите офис площи в Румъния са намалели над два пъти през 2020 г.

В същото време наетите индустриални площи в северната ни съседка са нараснали с една трета

14:40 | 18.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Общият обем на офис площите, наети миналата година в Румъния, а намалял с 36% спрямо 2019 г. до 300 хил. кв. м, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието Romania-Insider.com.

Освен това обемът на наетите офис площи при нови сделки се е сринал 2,35 пъти до едва 120 хил. кв. м. Спадът изглежда огромен и е последица от годината, в която офисите останаха затворени през по-голямата част от времето. Останалите договори за наетите общо 300 хил. кв. м са подновявания, предоговаряния и премествания.

„Почти 120 хил. кв. м офис площи (новото търсене) отговарят на най-малко 12 хил. нови служители. Това е под нивото от 2019 г., но е насърчително, че компаниите продължават да се разширяват и да създават нови работни места въпреки несигурността и промените на трудовия пазар през 2020 г.“, коментира Мариус Скута, ръководител на отдел „Офис площи и представителство на наемателите“ в JLL Румъния.

В същото време според друг доклад наетите индустриални имоти в Румъния (предимно нови наемни договори, а не подновявания) са нараснали с над една трета до над 650 хил. кв. м през 2020 г. спрямо 475 хил. кв. м година по-рано. Това показва доклад на компанията Dunwell, която е единствената румънска имотна компания, специализирана изключително в индустриални имоти.

Водещите индустрии от гледна точка на наетите площи са компаниите за бързооборотни стоки с 38% пазарен дял, подкрепен миналата година от ръста на онлайн търговията, логистичните компании с 15% от трансакциите и търговията на дребно с 13% от всички наети площи. Следват производството и фармацевтичната индустрия.

Повечето договори са подписани за проекти около Букурещ, следван от Тимишоара, която също е голям логистичен хъб, и Крайова, която беше изненадата миналата година.

„През март…2020 изглеждаше като изгубена година от гледна точка на бизнеса, но за индустриалния сегмент тя в крайна сметка се оказа много ползотворна и активна година. Пазарът постигна удивителен растеж от почти 40%, а повечето трансакции бяха нови договори (52%), следвани от подновяванията или предоговарянията и предварително отдаване на площи“, коментира Мариан Орзу, управляващ партньор в Dunwell Industrial Brokerage.

„Това е много положителен знак за промишлените производители и дистрибуторите най-вече в секторите на бързооборотните стоки и търговията на дребно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още