IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство в САЩ е достигнало рекордно дъно през април

То обаче може да започне да се стабилизира през идните месеци благодарение на разхлабването на ограниченията за бизнеса и ниските лихви по ипотечните кредити

17:39 | 19.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Новозапочнатите жилища в САЩ са регистрирали през април най-големия си процентен спад от началото на воденето на статистика през 1959 г., тъй като националната блокада за контролиране на разпространението на коронавируса е засегнала жилищния пазар и по-широката икономика, предава Bloomberg.

Новозапочнатите жилища са се сринали с 30,2% до 891 хил. спрямо месец по-рано, най-нисък годишен темп от февруари 2015 г., сочат публикувани във вторник данни. Средната прогноза в допитване на Bloomberg беше за годишен темп от 900 хил. единици. Строителните разрешения, които са показател за бъдещото строителство, са спаднали с 20,8%, най-много от юли 2008 г. насам и са достигнали 1,07 милиона.

Забавянето на жилищното строителство е бърза промяна на събитията за жилищните строители в страната, които регистрираха стабилно търсене в началото на 2020 г. благодарение на стабилния пазар на труда и ниските лихви по кредитите. Продажбите и новото жилищно строителство може да започнат да се стабилизират през идните месеци, тъй като повечето щати в САЩ разхлабват ограниченията за бизнеса, а лихвите по ипотечните кредити остават близо до историческо дъно.

Данни на министерството на търговията показаха, че новозапочнатите еднофамилни жилища са намалели с 25,4% и са достигнали петгодишно дъно с годишен темп от 650 хил. единици. Новозапочнатите многофамилни жилища, обичайно волатилна категория, която включва жилищните сгради и мезонетите, са се сринали с 40,5% до годишен темп от 241 хил. единици.

Април може да е дъното за жилищното строителство отвъд Океана. Публикувани в понеделник данни показаха, че нагласите на жилищните строители са се подобрили през май, след като през април записаха най-големия си срив от началото на воденето на статистика през 1985 г. Индексът на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo за жилищния пазар се е покачил със седем пункта до 37 пункта на фона на по-добрите продажби на компаниите и очакванията им за търсене и наплив от потенциални купувачи.

Препоръките към хората да си останат вкъщи от средата на март до средата на април са засегнали бизнеса на Home Depot, сочат оповестените днес данни на компанията за първото тримесечие. Книжата й поевтиняха в предборсовата търговия, след като печалбата на Home Depot не отговори на очакванията за първи път от шест години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още