Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Новото жилищно строителство в САЩ намалява през април

Новозапочнатите жилищни сгради са отбелязали спад от 3,7%

Новото жилищно строителство в САЩ намалява през април

Снимка: Архив Ройтерс

Строежът на нови жилища в САЩ регистрира отстъпление през април, а издадените разрешителни за строеж също намаляват, което означава, че жилищният пазар в страната продължава да изпитва затруднения заради недостига на земя и квалифицирана работна ръка, предава Ройтерс.

Новозапочнатите жилищни сгради са намалели с 3,7% до сезонно изгладено годишно равнище от 1,287 млн. жилищни единици през април, съобщи министерството на търговията. През март новозапочнатите жилища отбелязаха ръст.

Данните за март бяха ревизирани към повишение до 1,336 млн. жилищни единици спрямо обявените преди това 1,319 млн. единици. Разрешителните за строеж са намалели с 1,8% до годишен темп от 1,352 млн. миналия месец.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че новозапочнатите жилища ще намалеят до годишно равнище от 1,310 млн. единици миналия месец, а разрешителните ще отбележат спад до 1,350 млн. до края на годината. Новозапочнатите жилища са намалели в североизточните, западните щати и в Средния запад, а са се увеличили в южните щати.

Строителството на еднофамилни жилища, които съставляват най-големия дял от жилищния пазар, е нараснало с 0,1% до годишно равнище от 894 хил. единици миналия месец. То губи инерция, след като достигна годишен темп от 948 хил. единици през ноември, най-високото ниво от над десет години.

Още по темата

През миналия месец ръстът на новозапочнатите еднофамилни жилища беше помрачен от спада с 11,3% в строителството на многофамилни жилищни единици. Жилищното строителство беше засегнато заради повишаването на цените на строителните материали и недостига на земя и квалифицирана работна ръка.

Въпреки че допитване във вторник показа, че доверието на строителните предприемачи в сектора на еднофамилните жилища е нараснало през май, те се оплакват, че рекордните разходи за дървен материал ги затруднява да строят къщи на конкурентни цени за хора, които навлизат на пазара за първи път.

През април администрацията на Тръмп наложи мита върху вноса на дървен материал от Канада. Тези ограничения не позволяват на строителните предприемачи да отговорят на острия недостиг на жилища на пазара, което ограничава ръста на продажбите на жилища.

Инвестициите в жилищно строителство са останали непроменени през първото тримесечие, след като нараснаха с 12,8% на годишна основа през последното тримесечие на миналата година.

Миналия месец разрешителните за строеж на еднофамилни жилища са нараснали с 0,9% до годишен темп от 859 хил. единици през април. Разрешителните за многофамилни жилищни единици са намалели с 6,3% до годишен темп от 493 хил.

Броят на завършените еднофамилни жилища е намалял с 4% през април. В същото време еднофамилните жилища в строеж са се увеличили с 1,0% и са достигнали най-високото си ниво от юни 2008 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Прогнозите за британския жилищен пазар са най-песимистичните от 20 г. насам