Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Новото летище в Берлин е готово за откриване точно когато никой не иска да лети

След години на забавяния и проблеми германският авиационен хъб е готов да посрещне първите си пътници през октомври

Новото летище в Берлин е готово за откриване точно когато никой не иска да лети

Снимка: EPA/БГНЕС

Коронавирусната пандемия нанася тежък удар на международните пътувания, но летище Бранденбург в Берлин, най-известният разточителен строителен проект в Германия, най-сетне е готов да отвори врати с 9-годишно забавяне и с три пъти повече разходи от предвидения бюджет, пише Wall Street Journal.

Удо Хаасе, бивш кмет на Шьонефелд, казва, че откриването, което сега е планирано за есента, се вписва напълно в трагикомичната история на проекта.

“Получавал съм осем-девет покани за откривания през годините", спомня си Хаасе, който прекарал голяма част от трите си десетилетия на поста в борба за реализирането на летището – от преместването на цели селища за изграждане на инфраструктурата до справяне с очаквания ръст на трафика.

В края на миналата година той се пенсионирал с мъка, след като не успял да изпълни целта на живота си – да пререже лентата на действащ терминал. Тържеството за напускането му се състояло в празните зали на летището.

Главният изпълнителен директор на аеропорта казва, че здравната криза може дори да е от полза. „Няма да се налага да отваряме на пълен капацитет, това ще ни помогне“, отбелязва Енгелберт Лютке Далдруп, който беше избран преди три години да завърши проекта, чиито сгради не приемат пътници от толкова дълго време, че често го наричат „призрачното летище“.

Още по темата
Идеята Берлин да се сдобие с нов авиационен хъб се появи малко след обединението на Германия през 1990 г., когато бившата столица все още беше икономически заден двор. Оттогава планирането и строителството на летището са съпътствани от толкова много проблеми, отлагания и фалстартове, че се превърна в пример как да не се строи летище – голямо петно за репутацията на инженерната мисъл в Германия.

Сега и последните винтове са затегнати, основните разрешения от регулаторите са получени и Лютке Далдруп очаква с нетърпение спокойното начало. Докато авиокомпаниите опитват да намерят начини да върнат клиентите в самолетите, ръководители на авиационната индустрия прогнозират, че ще са необходими месеци и дори години търсенето да се върне на нивата преди кризата. По-слабият въздушен трафик трябва да позволи по-безпроблемното преместване на служители от двете малки летища в Берлин – Тегел и Шьонефелд, които трябва да се научат да навигират в 4500-те зали и 5-те хиляди врати на основния терминал, казва Лютке Далдруп. Бавното начало може да намали необходимия брой оперативни тестове преди откриването – репетиции в пълно снаряжение, за които са се записали 20 хил. доброволци.

След години на засилено наблюдение Лютке Далдруп е убеден, че технологиите на летището ще издържат проверката. „Едва ли има друга сграда в света, която да е била тествана и инспектирана толкова интензивно“, казва той.

И други публични проекти в Германия са се натъквали на проблеми, но малко са се приближавали до сагата с летището, известно с кода му BER. Германският транспортен министър Андреас Шойер изрази през 2018 г. гнева си, че светът се присмива на строителството на летището, когато направи изненадващо посещение, за да провери напредъка по проекта.

Пропуски в планирането преследваха проекта още в самото му начало, казва Мартин Делиус, който от 2012 до 2016 г. ръководи първото от двете парламентарни разследвания за грешките при изграждането на летището. Когато скелето на основната сграда изникна през 2009 г., плановете продължаваха да се променят и строителството продължи без окончателни опорни точки, подчертава той..


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 4 месеца
Подвеждащо заглавие. Аз искам, но не мога. Отмениха ми полета и съм заплашен от 14 дневна карантина

Още от По света
Испания, Канада и Франция са магнитите за чужденци в търсене на нов дом