Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Новозапочнатите жилища в САЩ намаляха повече от очакваното до тримесечно дъно

Недостигът на строителни материали и работна ръка ограничава дейността на строителните компании отвъд Океана

Новозапочнатите жилища в САЩ намаляха повече от очакваното до тримесечно дъно

Снимка: Bloomberg LP

Новозапочнатите жилища в САЩ са намалели повече от очакваното през юли, показвайки как продължаващият недостиг на строителни материали и работници ограничава дейността, пише Bloomberg.

Новозапочнатите жилища са намалели със 7% миналия месец и са достигнали тримесечно дъно с годишен темп от 1,53 млн., сочат данни на правителството, публикувани в сряда. Разрешенията за строеж обаче са нараснали с 2,6% през юли благодарение на увеличаването на исканията за строителство на многофамилни жилища.

Очакваше се, че новозапочнатите жилища леко ще се охладят до годишен темп от 1,60 млн., а строителните разрешения ще се увеличат, според средните оценки на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg.

Строителните компании полагат усилия да се справят с ограниченията при строителството на жилища заради недостига на материали и работна ръка. Ръст на строителството може да увеличи броя на жилищата на пазара и да помогне за забавяне на темпа на покачване на цените, който доведе до намаляване на продажбите.

Още по темата
Ограничените наличности, високите строителни разходи и огромното търсене на домове тласкат цените до зашеметяващи върхове. Рекорден брой участници в допитване сред потребителите на Мичиганския университет през август са отбелязали, че моментът за закупуване на жилище е лош заради високите цени.

Спадът през последно време на цените на дървесината и евентуално подобряване на наличностите от материали и работна ръка трябва да подкрепят бъдещото строителство.

Същевременно Федералният резерв даде да се разбере, че ще мине известно време преди да повиши лихвите, което означава, че разходите за обслужване на ипотечните кредити ще останат благоприятни за определен период.

Макар че разрешенията за строеж са нараснали до годишен темп от 1,64 млн. през юли, тези за еднофамилни жилища са достигнали едногодишно дъно.

Индекс за нагласите на жилищните строители, публикуван във вторник, се понижи за трети пореден месец до най-ниското си ниво от една година, показвайки как високите цени на материалите и продължаващият недостиг на доставки натежават върху строителните компании.

Броят на еднофамилните жилища, които са получили разрешение за строеж, но работата още не е започнала -  индикатор за пренатоварване с поръчки, е останал почти непроменен на ниво от 145 хил.

Публикуваните днес данни показват, че новозапочнатите еднофамилни жилища са намалели с 4,5% до годишен темп от 1,11 млн. Новозапочнатите многофамилни жилища, които обичайно са волатилни и включват жилищни блокове и кооперации, са намалели с 13,1% до 423 хил.

Новозапочнатите жилища отбелязват спад в три от четирите основни области на САЩ. В южните щати, които са най-големият пазар в страната, те са нараснали с 2,1% благодарение на по-големия брой многофамилни проекти.

Данните за продажбите на нови и съществуващи жилища ще бъдат публикувани идната седмица.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Evergrande се провали с продажбата на свое подразделение за 2,6 млрд. долара