IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 5,1 млн. души в САЩ дължат по ипотеките си повече от цената на имотите

Делът на длъжниците "под вода" продължава плавно да се понижава благодарение на устойчивия ръст на цените на жилищата в страната

17:46 | 18.06.15 г. 1
Общо 5,1 млн. души в САЩ дължат по ипотеките си повече от цената на имотите

Общо 5,1 млн. собственици на жилища в САЩ все още дължат по ипотеките си повече, отколкото струват имотите им, през първото тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания CoreLogic, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Делът на т. нар. длъжници „под вода“ достига 10,2% към края на март, като плавно се понижава пред последните две години. Към края на 2014 г. делът им достигаше 10,8% от всички кредитополучатели с ипотека.

Общите задължения на собствениците, чиито домове струват по-малко, отколкото са техните дългове, достигат 337,4 млрд. долара към края на първото тримесечие, като е отчетено намаление от 11,7 млрд. долара спрямо третото тримесечие на 2014 г. и 388 млрд. долара към края на първото тримесечие на 2014 г.

Очаква се броят на собствениците на жилища в САЩ, които дължат повече, отколкото струва имотът им, да продължи да намалява заради устойчивото покачване на цените на имотите в страната.

От компанията изчисляват, че допълнителен ръст на цените на имотите от 5 на сто ще намали броя на собствениците „под вода“ с 1 млн. души.

Най-висок е делът на длъжниците с по-евтини домове спрямо размера на ипотеката в Невада, Флорида, Илинойс, Аризона и Роуд Айлънд. В тези пет щата се намират над една трета от жилищата, чиито собственици дължат на кредиторите си повече, отколкото струват имотите им.

Същевременно най-нисък дял на длъжници „под вода“ е отчетен в Тексас, Хаваите, Аляска, Монтана и Северна Дакота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Роби на новия световен ред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още