IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват бум на сделките с бизнес имоти в Азия до края на годината

Размерът на трансакциите се увеличи с 38% през второто тримесечие спрямо първото, като JLL очаква пазарната активност тепърва да се засилва

13:04 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват бум на сделките с бизнес имоти в Азия до края на годината

Обемът на сделките с бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион ще се увеличи значително през втората половина на годината и ще достигне до рекордните нива, регистрирани през 2013 г., смятат анализатори от американската инвестиционна компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Размерът на трансакциите скочи с 38% през второто тримесечие на тази година спрямо първото до 32 млрд. долара, но на годишна база ръстът остава сравнително слаб, съобщава CNBC. Анализаторите на JLL обаче прогнозират, че обемът на сделките ще отчете силно възстановяване през идните месеци и ще се доближи до рекордните 126,8 млрд. долара, достигнати през 2013 г.

„Преките инвестиции в бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион показаха подобряване през второто тримесечие, спрямо традиционно слабото първо такова. В основата на това подобряване стояха най-вече големи сделки и мащабни приватизации от инвестиционни тръстове за недвижими имоти (Real Estate Investment Trusts – REIT), коментира ръководителят на отдела за капиталовите пазари в JLL Стюарт Кроу.

„При наличието на сигнали за подобряване на лизинговия пазар и слаб инвеститорски интерес от страна на групите за частни капиталови инвестиции, ние прогнозираме, че годишният размер на сделките с бизнес имоти ще се изравни с рекордните нива, постигнати през 2013 г. Очакваме голяма активност до края на годината“, добави той.

Една самостоятелна сделка до голяма степен беше причината за увеличението на обема през второто тримесечие, след като Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) и австралийският собственик на офис сгради Dexus Property Group съвместно придобиха австралийския фонд Commonwealth Property Office.

Размерът на трансакциите в Австралия се увеличи със 7% на годишна база до 7,8 млрд. долара, но, изключвайки придобиването от страна на CPPIB и Dexus, пазарната активност беше по-слаба от очакваното. Интересът на китайските инвеститори към Австралия обаче все пак остава силен.

Освен Австралия, Япония също допринесе за увеличаване на обема на сделките с бизнес имоти в региона, въпреки че в Страната на изгряващото слънце той се сви с 18% на годишна база до 8,4 млрд. долара и едва ли ще успее да достигне силното си представяне от миналата година, когато продажбите се повишиха с 69 на сто. Според JLL забавянето в Япония се дължи на вдигането на данъка върху потреблението през април, което изтегли повече сделки през първото тримесечие и направи инвеститорите по-предпазливи.

Най-добре представилите се пазари в региона през второто тримесечие бяха Хонконг, Южна Корея и Индия. Обемът на сделките в Хонконг нарасна с 24% на годишна база до 1,8 млрд. долара, докато в Южна Корея, която привлече силен чужд инвеститорски интерес, трансакциите набъбнаха с 26% до 2,9 млрд. долара. Инвестициите в Индия също отбелязват силни резултати, благоприятствани от новото подкрепящо бизнеса правителство и стабилизираната рупия.

Обемът на сделките в Китай се покачи до 4,9 млрд. долара през второто тримесечие, след като опасенията относно икономическия растеж и кредитния пазар намаляха, но остава с 14% по-слаб на годишна база.

В същото време Сингапур се възстанови след слабото начало на годината, като там обемът на сделките се разшири с 4% на годишна база до рекордните 2,1 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още