IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис наемателите в Европа ще се конкурират ожесточено за най-качествените площи

Свободните офиси в основните градове на Стария континент остават ограничени въпреки най-активния период за ново офис строителство от пет години насам

14:56 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Наемателите, които търсят качествени работни пространства в Европа, ще бъдат изправени пред силна конкуренция за най-добрите площи на наемния пазар въпреки най-активния период за ново офис строителство от половин десетилетие, прогнозира консултантската компания Savills.

Новоизградените офиси, които трябва да бъдат завършени в региона тази година, ще осигурят с 26% повече площи спрямо 2020 г., сочи докладът „Строителство на офиси в Европа“.

Но средният дял на свободните площи в много градове на Стария континент, сред които Берлин, Стокхолм, Амстердам и Париж, ще бъде под 6%, което ще ги превърне в едни от наемните пазари с най-силна конкуренция.

Новопостроени офис сгради с обща площ от 5,2 млн. кв. м, които ще бъдат разпределени сред 24 пазара в региона, трябва да бъдат завършени тази година, а сходен обем (5,1 млн. кв. м) трябва да излязат на пазара през 2022 г. Това е най-високото ниво на ново предлагане от пет години насам.

Но Savills прогнозира, че тъй като половината от офис площите вече са отдадени – 54% от новите офиси през 2021 г. са предварително отдадени под наем, както и 39% през 2022 г., всички нови първокласни площи ще бъдат усвоени от пазара въз основа на известните нива на търсене.

Първокласните офиси ще бъдат най-оскъдни в Берлин, където очакваното ниво на свободните площи тази година е 2,3%, а други германски градове също отчитат много ниски нива на незаети площи. През 2021 г. свободните офиси в Кьолн ще бъдат 2,9%, а в Хамбург – 4%.

Данните за предварително наетите площи са по-ниски в сравнение с предходни години, когато те бяха между 55% и 60%, но „качествените работни площи са приоритет за наемателите и тъй като се очаква тенденцията да се запази, предлагането остава ограничено“, коментира Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills.

Данните потвърждават заключения на компанията от миналия месец, според които преходът към хибридна работа е най-голямото предизвикателство пред компаниите през идните пет години. „Предвид малкото налични офис площи на много локации е по-добре да започнете да търсите скоро, за да откриете площ, която ще ви послужи при хибриден модел на работа“, отбеляза Savills през юни.

Компанията отчита ограничени свободни площи и в Стокхолм, където те са само 5% от общите наличности, и в Мюнхен, където незаетите офис площи са 4% от пазара. В Лисабон те са 7,2%, Уест Енд в Лондон – 7,3%, а в Барселона – 8,5%.

Savills прогнозира ръст на предлагането на вторичния пазар, който може да доведе до общо покачване на средните свободни площи в някои градове. Но голяма част от тези площи може да не отговарят на настоящите изисквания на наемателите, особено що се отнася до ESG (опазване на околната среда, социални политики и корпоративно управление – бел. ред.) и дигитални технологии.

Според компанията броят на свободните офис площи ще нарасне с 80 базисни пункта, с което средното ниво на незаетите офиси в Европа ще достигне 7,5%.

Европейските пазари с най-високо ниво на свободните площи ще бъдат Варшава (11%), Букурещ (11%) и квартал „Ла Дефанс“ в Париж (13,5%), сочат данните на Savills.

Компаниите вероятно ще преустройват площи около изискванията си за здраве и безопасност с постепенното завръщане на служителите на бюрата им в офиса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още