Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Офис пазарите в Лондон, Париж и Варшава предлагат най-добра стойност през 2021 г.

Доходността от първокласни офиси и логистични имоти в Европа ще достигне рекордно дъно

Офис пазарите в Лондон, Париж и Варшава предлагат най-добра стойност през 2021 г.

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Офис пазарите в лондонското Сити и Уест Енд, Париж и Варшава изглеждат най-привлекателни в ценово отношение в Европа тази година благодарение на положителните перспективи за ръста на наемите на първокласни имоти, възможността за свиване на доходността и/или привлекателни спредове на доходността до лишени от риск нива, пише консултантската компания Savills в свой доклад, цитиран от онлайн изданието Europe-Re.com.

Свободните офис площи са нараснали със средно 170 базисни пункта до 7,1% на европейските пазари през първото тримесечие заради равнището на „сивите“ площи, които се завръщат на пазара, отбелязва компанията. Но нагласите на наемателите се подобряват от януари и се срещат повече примери на наематели, които оттеглят сивите площи от пазара. Тенденцията може д се ускори през останалата част от първото полугодие на 2021 г., в момент, когато компаниите започват да обмислят живота след пандемията.

„Анализът на Savills за стойността на офисите в Европа през първото тримесечие показва, че от 23-те европейски офис пазара, които следим, Уест Енд в Лондон изглежда подценен, 16 пазара имат справедливи цени, а шест сега изглежда са достигнали пределната си цена“, коментира Майк Барнс, съдружник в отдел „Европейски изследвания“ в Savills.

„В Лондон цените са по-ниски в сравнение с основните пазари в континенталната част на Европа, а в Уест Енд доходността остава 3,5%, докато тази в Ситито достига 4%. Макар че доходността в централния бизнес квартал на Париж остана стабилна на ниво от 2,75% през първото тримесечие, тази от първокласни офис площи във Варшава е надолу с десет базисни пункта до 4,6% спрямо третото тримесечие на 2020 г. и очакваме тенденцията да се задълбочи през идните 12 месеца“, допълва той.

Още по темата
„Поведението на наемателите се променя, а скоростта на завръщането на работното място ще бъде основен определящ фактор за перспективите пред ръста на наемите на големите европейски пазари“, смята Крис Джилъм, ръководител на отдела за офис площи за Европа, Близкия изток и Африка в Savills.

„Въпреки увеличаването на свободните площи, висококачествените свободни офиси остават ограничени на основните пазари в Западна Европа. Ако перспективите пред ръста на наемите се подобрят през идните месеци, както очакваме, пазарите, които сега са определяни като справедливо оценени, ще станат подценени, а по този начин и още по-привлекателни за инвеститорите“, отбелязва той.

Savills прогнозира, че доходността от офис площи в основните бизнес квартали в Европа ще се свие с още десет базисни пункта, а тази от първокласни логистични имоти ще намалее с 25 базисни пункта тази година, достигайки ново рекордно дъно, отбелязва онлайн изданието Property-Magazine International.

Средната доходност от първокласни офиси в централните бизнес квартали в Европа леко се е повишила през първото тримесечие на годината с 4 базисни пункта на годишна база до 3,58%. На годишна основа доходността от първокласни офиси се е свила в Осло с 40 базисни пункта, в квартал Уест Енд в Лондон, в Брюксел и Милано с 30 базисни пункта, а в Париж и Хамбург – с 20 базисни пункта. Доходността от първокласни офиси в Берлин е намаляла с десет базисни пункта до 2,6%, тъй като германските инвеститори продължават да търсят супер основни активи, отбелязва Savills.

Най-голям спад на доходността обаче се наблюдава при логистичните имоти, което отразява въздействието на огромните капитали, които се конкурират за ограничени активи на пазара. Средната доходност от налични първокласни индустриални имоти достигна 4,5% през първото тримесечие на 2020 г., но се сви до 4,3% до края на миналата година и с още пет базисни пункта през първото тримесечие на 2021 г. до 4,25%.

Доходността от първокласни многофамилни жилища се е свила със 120 базисни пункта от 2012 г. насам и достигна рекордно дъно от 3,24% през 2020 г. През първото тримесечие на тази година доходността от първокласни многофамилни жилища варира от 2,4% в Берлин до 5% във Варшава, въпреки че повечето пазари постигат нетна доходност от първокласни активи между 3% и 3,5%.

„Преобладаващата тема в предпочитанието на инвеститорите е бягството към качество. Първокласните основни активи във всички сектори ще продължат да привличат многобройни оферти, а конкуренцията ще доведе до още по-голямо затягане на доходността“, отбелязва Маркус Лемли, главен изпълнителен директор на Savills за Германия.

„Смятаме, че първокласните логистични и многофамилни активи ще продължат да се радват на особено високо търсене, както и на високо качество. Това ще важи и за добре локализираните офиси с добри ESG характеристики. Очакваме обаче старите активи, изискващи значителни инвестиции за подобряване или преустройство, да станат все по-трудни за продажба на топ цени, тъй като все повече инвеститори избягват сгради, които не смятат за пригодени към бъдещето“, допълва Лемли.

Според Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills, инвестиционната активност на европейския имотен пазар ще се нормализира през идните тримесечия при успех на програмата за ваксиниране, която трябва да позволи пътувания и посещения на място. „Тъй като не липсват капитали, насочени към недвижими имоти, оборотът от инвестирани средства в сектора може да достигнат нивата от миналата година, които бяха 258,3 млрд. евро, или с около 10% под средното петгодишно равнище“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Русия преследва IKEA заради избегнати мита за над 1 млрд. рубли