Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Офиси и алтернативни активи ще движат глобалните инвестиции в имоти през 2020 г.

Гарантирането на доходност ще остане водеща тема за инвеститорите и през новата година, прогнозира консултантска компания

Офиси и алтернативни активи ще движат глобалните инвестиции в имоти през 2020 г.

Снимка: GettyImages

Офисите в основни градове в света ще бъдат във фокуса на вниманието на инвеститорите в имоти през 2020 г., но възможностите са ограничени, а доходността е на рекордно ниско ниво, така че много от тях ще бъдат принудени да насочат поглед към други сегменти, пише консултантската компания Savills.

Алтернативни активи като студентски жилища, многофамилни жилищни сгради, пространства за съвместно съжителство и центрове за данни ще стават все по-популярни. В глобален план Savills отбелязва, че гарантирането на възвръщаемост ще остане основна тема за инвестициите в имоти през 2020 г.

Тази година вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към проекти със смесени функции и офиси в американски градове с преобладаващо младо население като Шарлът и Тампа, проекти за съвместно съжителство и студентски жилища в Индия, първокласни офиси в Дубай и Рияд и хотелски активи в туристически дестинации като Италия, Португалия и Гърция.

„В Чехия прогнозираме, че най-добре представящите се инвестиции ще бъдат логистичните имоти, тъй като дисбалансите в търсенето и предлагането се увеличават, а проникването на електронната търговия расте. Все по-широкото навлизане на електронната търговия в Европа стимулира търсенето на логистични площи, водено от страни, в които проникването на онлайн търговията е най-високо. Добрите логистични проекти стават все по-малко в повечето европейски страни и това ще продължи да подлага на натиск наемите“, коментира Фрейзър Уотсън, директор на отдела за инвестиции в Чехия на Savills.

„Ако част от несигурността на световния пазар изчезне, например при подреден Brexit или смекчаване на търговското напрежение в света, има натрупано търсене, което чака да инвестира в недвижими имоти – в много случаи отвъд основните активи. Сравнително привлекателната възвръщаемост, която имотите могат да предложат, тъй като лихвите изглежда ще останат ниски по-дълго време, ще продължи да стимулира пазара“, отбелязва Рашид Хасан, ръководител на отдела за трансгранични инвестиции в Savills.

Още по темата

„Прогнозите ни за инвестициите се случват на фона на очаквания за забавяне на ръста на световната икономика и засилена политическа несигурност, въпреки че МВФ очаква скромно ускоряване на глобалния растеж до 3,4% през 2020 г. спрямо 3% през 2019 г. Индикаторите показват, че обемите на световната търговия ще се стабилизират през 2020 г., но средата остава крехка и това ще повлияе на поведението на инвеститорите“, смята Пол Тостевин, директор на отдел „Световни изследвания“ в Savills.

Според консултантската компания петте теми за глобалните инвестиции в имоти през 2020 г. са:

• Намирането на точните активи: офисите са водещ избор за основни активи във всички региони. Предизвикателството е намирането на наличности, в които си заслужава да се инвестира. Липсата на ликвидност е изпитание, особено в Азия, където инвеститорите държат активите за по-дълго време.

• Нишовите активи стават традиционни: нововъзникващи ниши като жилищните имоти и центровете за данни сега стават традиционни сегменти на някои пазари. Социалните и технологичните промени ще стимулират ръста, но разбирането на оперативния риск е от ключово значение.

• Продължаващо търсене на приходи: подкрепени от много ниски лихвени проценти и голям обем от капитали, търсещ възвръщаемост, недвижимите имоти ще остават силно привлекателни на глобалната сцена в сравнение с акциите и облигациите.

• Не игнорирайте макро средата: микро пазарите все още са от значение, но в днешната геополитическа среда макро обстановката не може да бъде пренебрегвана. Търговските войни, дневният ред на популистките правителства и климатичният риск са фактори, които оказват влияние.

• Няма единен цикъл: въпреки днешния глобализиран и силно свързан свят видимо е, че различните градове, страни и сектори все още са на различни етапи в цикъла на имотния си пазар.

Какво се случи през 2019 г.?

Глобалните инвестиции в имоти през миналата година се понижиха спрямо рекордните нива от 2018 г., но все пак останаха на второ място по най-голям обем в историята. „Спадът не се дължи на липсата на капитали, а на активи на пазара. По сектори офисите и домовете за възрастни хора отбелязаха най-голям ръст на обемите през 2019 г. с повишение от по 6%. Индустриалните имоти регистрираха по-скромен растеж от 3%, но секторът сега е третият по големина в света след спада с 21% при инвестициите в търговски площи“, казва Софи Чик, директор на отдел „Световни изследвания“ в Savills.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Замразените средства в британски имотни фондове са вече 25 млрд. долара