IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в Ню Йорк са почти празни и застрашават възстановяването на града

Само една десета от служителите в града са се върнали на работното място и това затруднява местния бизнес

13:35 | 30.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David &#39;Dee&#39; Delgado/Bloomberg</em></p>

Снимка: David 'Dee' Delgado/Bloomberg

Офис служителите в Манхатън се завръщат на работното си място много по-бавно, отколкото в други големи американски градове, увеличавайки риска Ню Йорк да се изправи пред по-продължително и болезнено възстановяване от коронавирусната пандемия от останалата част на страната, пише Wall Street Journal.

Малка част от банкерите от Wall Street са се върнали в стъклените си кули, а компаниите за недвижими имоти опитват да дадат пример, като насърчават служителите да се връщат. Но повечето адвокати, служители в медии и издателства в града, представители на технологичната индустрия и други остават далеч от офиса, казват брокери на недвижими имоти.

Общо около 10% от служителите в офиси в Манхатън са се завърнали към 18 септември, сочат данни на консултантската компания CBRE Group.

Това е съвсем скромен ръст спрямо 6% до 8% през юли, месец след като властите в града разрешиха на служители от неосновни сектори да се върнат за първи път в офисите си, затворени през март заради пандемията. Месеците на почти празни офис сгради носят негативни последици за Манхатън и други бизнес квартали, като карат редица малки магазини и ресторанти да затварят врати завинаги.

На национално равнище средно около 25% от офис служителите да се върнали към този месец, сочат данни на имотни компании. Някои големи градове отчитат значително по-високо равнище като Далас с 40% и Лос Анджелис с 32%, съобщават професионалисти в индустрията. 32% от офис служителите в предградията на Ню Йорк също са се върнали на работното си място, сочат данни на CBRE, която управлява офис площи от 1,8 млн. кв. в региона.

Районът на Сан Франциско, където са съсредоточени много технологични компании, също изпитва затруднения, като заетостта на офисите е около 15%. Технологичните компании, които са свикнали повече с работата от разстояние, отколкото други бизнеси, са сред най-бавно връщащите служителите си в офиса. Някои от тях като Facebook и Twitter обявиха, че планират да удължат значително работата от вкъщи.

Ниското равнище на върнали се служители в офисите в Ню Йорк разочарова градските власти, които разчитаха, че повече хора ще се завърнат на работното си място след Деня на труда. Много частни училища отвориха отново врати по-рано този месец, а редица семейства от Ню Йорк се върнаха, след като напуснаха града през лятото.

Макар че не успяваше да овладее вируса в началото на пролетта, сега Ню Йорк има значително по-малко равнище на новозаразени с COVID-19 на човек от населението от много други градове, където по-голям процент от служителите да се върнали на бюрата си.

„Всички очаквахме върналите се служители да са около 20%-25%, както се случва в останалата част от САЩ“, коментира Мери Ан Тиге, главен изпълнителен директор на CBRE за района на Ню Йорк.

Но зависимостта на града от масовия транспорт и притесненията, че новият коронавирус може да се разпространи чрез метрото, автобусите или регионалните влакове, карат много хора да работят от вкъщи. Градове, в които хората пътуват повече с кола до работа, отчитат по-висок процент на завърнали се служители.

Твърди се също, че забавянето на повторното отваряне на държавните училища в Ню Йорк е накарало родителите да отложат връщането си в офиса, ако това означава да оставят децата си сами у дома.

Кметът Бил де Блазио не е обявил планове да върне хиляди „бели якички“ обратно в офиса, което допълнително намалява броя на завърналите се на работното си място служители. „Ще продължим да публикуваме нови указания към служителите в града, докато вървим към евентуално пълно завръщане“, казва говорител на кмета.

Бавното връщане на нюйоркчаните в офиса е поредният удар за най-големия град в страната, който пострада и от бягството на собствениците на жилища в Манхатън за сметка на по-големи площи, ръста на убийствата и бездомничеството и затварянето изцяло или напълно на театрите на Бродуей, музеите и други популярни атракции.

Малкият брой служители на бюрата им може да има дългосрочни последици и за икономиката и данъците на града. Metropolitan Transportation Authority, която разчита силно на приходите от пътуващи до работното си място хора, е изправена пред недостиг на 12 млрд. долара до края на 2021 г. и смята да ограничи значително услугите си. Ниският брой служители, завърнали се в офисите си в Манхатън, допринася за спада с 9 млрд. долара на приходите от данъците върху продажбите и други приходи, който градските власти прогнозират за  тази фискална година, започнала на 1 юли.

Около два милиона души работеха всеки ден в централните бизнес квартали на Манхатън преди пандемията, повечето от тях „бели якички“, но също и служители в барове, ресторанти, магазини и други бизнеси. Редица търговски обекти, които зависят от офис служителите за бизнеса си, вече обявиха, че няма да отворят врати. В резултат на това безработицата в града достигна 20% през лятото, най-високото ниво от над 40 години.

Бизнес лидерите в Ню Йорк не очакват скорошен ръст на завърналите се служители в офиса, но някои се надяват, че инерцията ще се ускори. Държавните училища започват да отварят отново врати след предишни забавяния, а тази седмица се очаква да бъде разрешено частично храненето на закрито. Търговските центрове и спортните зали в града също неотдавна отново отвориха врати.

Но правните съображения остават проблем не само в Ню Йорк. Собствениците на бизнес се чувстват застрашени от дела на служители, ако изискат от тях да се върнат в офиса и бъдат заразени.

JPMorgan Chase & Co. е изключение. Този месец банката уведоми високопоставените си служители в отдел „Продажби“ и „Търговия с ценни книжа“, че трябва да се върнат в офиса, ако нямат проблеми с грижите за децата или здравословни проблеми.

По-често обаче компаниите предлагат вариант за връщане на работното място. Citigroup съобщи, че ще позволи на повече служители да се върнат на доброволен принцип.

Deutsche Bank уведоми служителите си в Ню Йорк да не се връщат до юли догодина.

Някои компании опитват да привлекат служителите в офиса с безплатна храна, транспорт или други стимули. Citi осигурява 40 дни на субсидирани грижи за децата, бавачки и помощ за служители, които търсят възпитател, който да наблюдава онлайн обучението.

Но за някои нюйоркчани, които си спомнят първите седмици на пандемията, когато равнището на заболелите и на починалите беше сред най-високите в света, тези стимули може да не са достатъчни, за да ги върнат на работното място с перспективата да се смесят с тълпата. Мнозина са травматизирани, казва Крис Джоунс, старши вицепрезидент на Regional Plan Association.

„Сирените виеха всяка вечер. Това имаше психологически последици“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Кмета си вкара жесток автогол убивайки хиляди невинни само за да лиже задните части на хора срещу Тръмп. После се им се моли да се връщат, шял да ги храни и пои безплатно. ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още