Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ограничените наличности тласнаха цените на жилищата в САЩ до рекордни нива

Средната цена на жилищните имоти отвъд океана вече достига 255 400 долара

Ограничените наличности тласнаха цените на жилищата в САЩ до рекордни нива

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищните имоти в САЩ достигнаха нов рекорд през второто тримесечие на 2018 г. с ръст от 5,3% до 255 400 долара, показва индексът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Изключително ниските наличности в по-голямата част от страната са причината за силния ръст на цените, отбелязва асоциацията.

В района около метрото в Сан Франциско, както и в района около метрото в Сан Хосе средните продажни цени надхвърлят 1 млн. долара, а цените на еднофамилните жилища са нараснали на 90% от пазарите. 161 от 178 статистически области отбелязват покачване на продажните цени през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година.

„Кризата с наличностите, която засяга голяма част от страната, се задълбочи още повече през второто тримесечие, тъй като все повече купувачи на много пазари закупуват малкото останали непроманени имоти. При недостатъчен брой жилища за продажба ожесточеното наддаване доведе до рязко повишаване на цените, които все повече надхвърлят възможностите на потенциалните купувачи“, казва Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Индексът показва още, че продажбите са намалели с 1,7% до сезонно изгладен годишен темп от 5,41 млн. жилищни единици през второто тримесечие спрямо 5,51 млн. през първото тримесечие и са с 2,4% под темпа от 5,55 млн. единици през второто тримесечие на 2017 г.

Още по темата

„Стабилният икономически растеж, силният пазар на труда и големият брой представители на поколението Y тласкат продажбите на жилища нагоре“, казва Юн. Той обяснява, че недостъпните цени в много от най-големите райони около метрото, особено в западните щати, продължава да е проблем за много домакинства от средната класа, които искат да се сдобият с жилище.

„Строителите на жилища, които трябва да се справят с по-високи разходи и недостиг на работна  сила, просто не произвеждат достатъчно достъпни жилища, за да задоволят търсенето. Местните власти трябва да признаят този очевиден проблем и да смекчат някои от законите за зониране, като позволят процеси и регулации, които сега забавят строителството“, допълва Юн.

Петте най-скъпи жилищни пазара през второто тримесечие са били Сан Хосе, където средните цени достигат 1 405 000 долара, Сан Франциско – Оукланд Хейуърд с 1 070 000 долара, Анахайм-Санта Ана-Ървайн с 830 хил. долара, градската част на Хонолулу със 795 200 долара и Сан Диего-Карлсбад с 645 000 долара.

Разбивка на данните показва, че продажбите в североизточните щати са останали непроменени спрямо първото тримесечие на 2018 г. и са намалели с 8,9% спрямо година по-рано, като средната цена е достигнала 288 900 долара, нараснала с 2,3% на годишна основа. В Средния Запад продажбите са се увеличили с 1,6% през второто тримесечие, но са с 2,8% под равнището от същия период на миналата година при средна цена от 210 600 долара, или ръст от 3,5% на годишна основа.

Продажбите в южните щати са намалели с 2,7% през второто тримесечие, но са се повишили с 0,6% на годишна основа при средна цена от 238 500 долара, или ръст от около 4% на годишна баса. В западните щати продажбите са намалели с 4,1% спрямо предходното тримесечие и с 3,6% на годиша основа, но средната цена е нараснала с 8,3% спрямо второто тримесечие на 2017 г. до равнище от 403 300 долара.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Еее то не е скъпо..220-260 к бива. Ама това за дървена колиба или за двустайка? Или от всичкото средното?

Още от По света
Три швейцарски компании финализираха първата имотна трансакция с блокчейн