Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Огромните дългове на имотен гигант разтърсват пазара в Китай

Книжата на Evergrande поевтиняха с 10% по време на борсовата търговия в четвъртък в Хонконг

Огромните дългове на имотен гигант разтърсват пазара в Китай

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Книжата на изпитващия тежки затруднения китайски имотен гигант Evergrande се възстановяват в петък част от загубите след две понижения на кредитния му рейтинг през последните дни на фона на притеснения, че той ще обяви спиране на плащанията по части от огромния си дълг на стойност 300 млрд. долара, пише британският вестник Guardian.

Цената на акциите на Evergrande, която е една от най-задлъжнелите компании в света, се понижи със 75% от началото на годината. Тя спадна с почти 10% в четвъртък сутринта, след което се възстанови с близо 2% в петък на фона на съобщения, че властите може да позволят на компанията да промени условията по изплащане на дълговете си.

Търговията с едни от облигациите на компанията беше замразена в четвъртък на фондовата борса в Шънджън, след като цената им намаля с 20%. След възобновяването на търговията облигациите на Evergrande с падеж през януари 2023 г. записаха спад от над 30%, което предизвика второ замразяване на търговията.

Платформата за онлайн търговия IG съобщи, че Evergrande създава „риск от заразяване“ след съобщение на Bloomberg, че Credit Suisse и Citibank вече не приемат облигации на друга силно задлъжняла китайска строителна компания – Fantasia.

В сряда в Китай се появиха съобщения за протестиращи служители пред офисите на компанията за неизплатени заплати. Evergrande твърди, че осигурява работа на 200 хил. души и индиректно генерира 3,8 млн. работни места в Китай.

Компанията натрупа дългове за над 300 млрд. долара след години на заемане на средства за постигане на бърз растеж и поредица от придобивания на имоти и други активи, включително китайски футболен отбор.

Но компанията изпитва затруднения да обслужва дълговете си, а ограничителните мерки в имотния сектор, въведени от властите в Пекин, я затрудняват още повече да набира средства, засилвайки опасенията от фалит.

Цената на новите жилища за продажба е намаляла в Китай с 20% спрямо връхната точка през първите три месеца на тази година, а стойността на терените също тръгна рязко надолу. Наред с по-строгите регулации на властите в Пекин тези фактори правят много по-трудно за Evergrande да се освободи от непродадени имоти дори с големи отстъпки.

Инвеститорите се питат как компанията ще се освободи от активи, за да изплати дълговете си без по-ясен план.

„Има липса на доверие и много слухове, ключът е, че все още не виждаме ясен план за разрешаване на проблема с дълга“, коментира трейдър пред Ройтерс.

Съобщение до фондовата борса от вторник показа, че Evergrande има неизплатени задължения на стойност 562 млн. юана (87 млн. долара) към доставчика Skshu Paint и е изплатила част от сумата под формата на апартаменти в три незавършени имотни проекта.

Още по темата
През последните месеци китайският президент Си Дзинпин се насочи към „неустойчивия“ икономически растеж наред със стремежа му да укроти все по-влиятелните технологични милиардери в страната. Атаката се засили в четвъртък, след като китайските власти наредиха на геийминг компании да ограничат „некоректни тенденции“ като съсредоточаването им „само върху парите“ и „само върху трафика“, тласкайки фондовия пазар в Хонконг към спад с 2,3% - най-голямото му процентно понижение от юли насам.

Но дали китайският президент ще позволи Evergrande да фалира, ако не изпълни ключови крайни срокове за изплащане на дългове на 21 септември, остава неясно.

Много анализатори предупреждават, че ако това се случи, последиците за втората по  големина икономика в света може да са сериозни, тъй като компанията ще потъне, завличайки още стотици фирми след себе си.

Evergrande е втората по големина строителна компания в Китай, която има интереси в стотици градове и е специализирана в големи жилищни комплекси, изникващи бързо в страната през последните 25 години.

Заради дълговете ѝ към всякакви компании в цял Китай спиране на плащанията може да има последици за имотния сектор в страната, който беше раздут от ултра ниските лихви по ипотечните кредити след световната финансова криза през 2008-2009 г. Инвеститорите се опасяват, че ако бъде позволено Evergrande да потъне, задлъжнели конкуренти като Fantasia бързо ще я последват.

Притесненията бяха засилени в сряда, когато Fitch понижи кредитния рейтинг на Evergrande до CC, отразявайки очакванията ѝ, че „спиране на плащаният в някакъв вид изглежда вероятно“.

„Смятаме, че кредитният риск е висок предвид ограничените ликвидни средства, намаляващите договорени продажби, натиска за осъществяване на отложени плащания към доставчици и подизпълнители и ограничения напредък по освобождаване от активи“, отбеляза Fitch Ratings в комюнике.

Това се случва ден след като Moody’s понижи рейтинга на компанията, като посочи, че тя „вероятно е във или много близо до спиране на плащанията“, а Goldman Sachs намали рейтинга на книжата ѝ от „неутрален“ на „продавай“.

Миналата седмица Evergrande съобщи, че общите ѝ задължения са набъбнали на 1,97 трлн. юана (305 млрд. долара) и предупреди за рискове от спиране на плащанията по взети заеми.

Тя публикува предупреждение за печалбата в края на август, в което призна, че може да спре плащанията по дълговете. Това се случи няколко дни след като милиардерът основател на Evergrande Group Сю Дзяин, който е и трети по богатство в Китай, подаде оставка като президент на имотното подразделение.

При поредната индикация за финансовите затруднения на компанията доставчикът на финансова информация REDD съобщи в сряда, че тя ще спре лихвените си плащания по заеми от две банки на 21 септември.

Джеймс Лоренсесън, директор на Института за австралийско-китайски отношения, коментира, че Evergrande може да бъде продадена на пожар, но предупреждава, че заради размера на бизнеса положението може да не е толкова лошо, колкото някои си представят.

„Когато говорим за дългове, винаги е важно да помним, че компанията има и активи. Когато сравняваме двете неща, мащабът на риска и възможността положението да излезе извън контрол намаляват“, отбелязва той.

„Бих се изненадал, ако Си позволи пълномащабна спасителна помощ, но трябва да поставим това в контекста на икономика за 14 трлн. долара“, допълва Лоренсесън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
julian12 до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ей ги степените:Тъ_п, по-т_ъп, объл бял камък, кухий до безкрайност
0
 
7
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
кво точно сътресени... не е ли най нормалното нещо една зле управлявана компания да фалира ? таман може некой китаец да си купи имот на нормална цена..
4
 
3
 
1
преди 1 месец
Спокойно! ККП ще се намеси когато трябва. Ще вземе от Джак *** и ще спаси Evergrande. За какво са другарите комунисти ако не за време като това.

Още от По света
Китай разширява обхвата на опитите за данъчна реформа при имотите