Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Олимпиадата приближава цените на жилищата в Токио до рекордни върхове

По-високите строителни разходи заради подготовката на най-голямото спортно събитие повишават средните цени на апартаментите в японската столица

Олимпиадата приближава цените на жилищата в Токио до рекордни върхове

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на новопостроените апартаменти в Токио са нараснали с 1,7% миналата година, приближавайки рекордните върхове от времената на балона на цените на активите в Япония, които приключиха в началото на 90-те години на миналия век, съобщи Институтът за икономика на недвижимите имоти, цитиран от Ройтерс.

По-високите строителни разходи заради подготовката за Олимпийските игри и популярността на високите жилищни сгради в бивши индустриални зони са повишили средните цени на апартаментите до 60,84 млн. йени (586,410 хил. долара), най-високото ниво от 1990 г. насам, когато цените достигнаха рекордните 61,23 млн. йени.

Най-скъпият апартамент е на цена от 690 млн. йени (6,65 млн. долара) в квартал Дайканяма, сочат данни на консултантска компания.

Броят на продажбите обаче е намалял с 12,8% на годишна база до 27 228 апартамента, което е спад с около 70% спрямо нивата от 1990 г.

Още по темата
Имотният сайт Suumo съобщи в доклад от миналата седмица, че ниските лихви и данъчните облекчения са помогнали за задържането на търсенето на фона на коронавирусната пандемия.

За разлика от хората в други големи градове като Ню Йорк, които регистрираха отлив към покрайнините по време на пандемията, жителите на Токио изглежда проявяват по-голям интерес към установяването в жилища ново строителство на централни локации, за да намалят времето си за придвижване до работата.

Бенчмаркът на токийската фондова борса Nikkei 225 нарасна с около 16% миналата година.

В същото време цените а жилищата в Сингапур са нараснали с най-бързия си темп от над две години през последното тримесечие на 2020 г. на фона на засилването на слуховете, че правителството може да наложи мерки за охлаждане на пазара, пише Bloomberg.

Цените на жилищата са се повишили с 2,1% през трите месеца до 31 декември, сочат данни на Службата за градско преустройство. Това е най-големият скок от второто тримесечие на 2018 г., когато цените нараснаха с 3,4%.

Третото поредно тримесечие на ръст на цените показва устойчивостта на сингапурския имотен пазар по време на най-тежката рецесия в града. Продажбите на жилища също са регистрирали най-големия си скок от шест месеца насам през декември.

За цялата 2020 г. цените на апартаментите на острова са се повишили с 2,2%, което е под ревизираните 2,7% през 2019 г. През 2018 г. цените са скочили със 7,9%.

Още по темата

Възстановяването опроверга притесненията, че жилищният пазар може да се срине на фона на коронавирусната пандемия, която принуждава компаниите да съкращават работни места и заплати. Вместо това Сингапур се присъединява към страни от Австралия и Нова Зеландия до Великобритания и САЩ, където имотните пазари растат по време на здравната криза, тъй като рекордно ниските лихви стимулират търсенето.

Изказвания през последно време на министри от правителството накараха анализатори да предполагат, че властите може да обмислят нови мерки за успокояване на пазара. Това се случи за последен път през юли 2018 г.

Правителството може да обмисли повишаването на гербовия налог, особено за инвеститори и чужденци, като инструмент за забавяне на темпа на нарастване на цените в миналото, отбелязва в анализа си DBS Group Holdings.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотен гигант върна служителите си в офиса и има рецепта как други да го последват