IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

One World Trade Center: Гледка за 4 млрд. долара

Милиони туристи ще прекрачват прага на сградата срещу такса, за да се насладят на гледката

17:05 | 03.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато One World Trade Center, най-високата и най-скъпа офис сграда в САЩ, приеме в понеделник първите си наематели, собствениците на сградата ще следят внимателно и друг източник на приходи. Те очакват, че милиони туристи ще се качат в сградата, за да се насладят на гледката от тук.

Цитирани от The Wall Street Journal представители на собствениците на небостъргача, струващ 3,9 млрд. долара (3,1 млрд. евро), очакват платформата за наблюдение, която заема цели три етажа, до 2019 г. да е отговорна за почти една четвърт от годишните приходи, или иначе казано – за 53 млн. долара. 

Над 3,5 млн. посетители се очаква годишно да се возят във високоскоростния асансьор до наблюдателната палуба, която се извисява на  1 250 фута над Долен Манхатън. Компанията Legends Hospitality, която е изградила платформата, все още не обявява цени за посетителите. Но те ще са подобни на цените в Empire State Building, където възрастен посетител се таксува с 23 долара, за да получи възможността да се наслади на гледката от върха.

Въпреки приходите от туристите и високите офис наеми сградата вероятно ще е по-малко ценна, отколкото струва. Това се дължи основно на дългите закъснения в строителството и извънредните мерки за сигурност. Собствениците на One World Trade Center - пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси и Durst Organization, се надяват платформата за наблюдение, която е планирано да започне дейност през пролетта, да запълни тази празнина. 

Когато през 2019 г. заетостта на офисите достигне 95 на сто, собствениците очакват годишни приходи от 144 млн. долара. Други високи сгради в Долен Манхатън с приходи от такъв мащаб са оценени на около 3 млрд. долара, а понякога и повече. "Това ще бъде преживяване от световна класа за всеки един посетител", счита Патрик Фойе, управляващ директор на пристанищните власти. "Ние вярваме, че проектът е финансово привлекателен".

На 3 ноември издателството Condé Nast започва пренасянето си в кулата в Манхатън, която се издига на мястото на Кулите близнаци. В момента новият 104-етажен небостъргач е най-високото здание в САЩ.

Според New York Times Condé Nast не е първата компания, която влиза в новия небостъргач. Седмица по-рано в 72-етажната кула 4 World Trade Center се преместиха самите пристанищни власти на Ню Йорк и Ню Джърси. Condé Nast ще заемат до 300 000 кв. м в струващия 3,9 млрд. долара небостъргач с площ от 800 000 кв. м.

А самите платформи за наблюдение се превръщат в истинско съкровище за собствениците на небостъргачи. Empire State Building генерира над 40% от своите приходи от двата етажа, на които има подобни места са наблюдение. През 2013 г. този бизнес е вкарал 101 млн. долара в касите на компанията, а през 2010 г. сумата е била 78 млн. долара, показват отчетите.

Willis Tower в Чикаго, някога известна като Sears Tower, отчита, че броят на посетителите се повишава неимоверно, откакто в сградата има прозрачни прегради, с които посетителите могат директно да гледат града. От 2009 г. насам броят на посетителите се покачва с 30% до 1,5 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Бойчо Попов, пишете ги в метри. Все пак ползваме метричната система и на повечето хора във футове нищо не им говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 9 години
Привет, прав сте, имаше грешка в изданието, което цитираме и ние не проверихме информацията, а се предоверихме. Коригирано е вече, благодарим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
541 метра пък са 1776 фута. Туй е годината, когато обявявят независимост :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
417 метра е, а с антената - 541 метра. Струваше си да се каже още, че туй нещо е мястото кулите близнаци, дето Обама ги срути. Той пък взе, че се изпари преди няколко години. Уж го убили, но доказателства йок :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още