IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

One World Trade Center официално стана най-високата сграда в САЩ

Небостъргачът, който ще бъде завършен окончателно през следващата година, ще е третата по височина сграда в света

17:10 | 13.11.13 г.
<p>
	One World Trade Center. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

One World Trade Center. Снимка: Ройтерс

Небостъргачът One World Trade Center в долен Манхатън официално стана най-високата сграда в САЩ, след като Съветът за високите сгради и градската среда отсъди, че заостреният ѝ връх с височина 124 метра е част от архитектурата на кулата, предаде Bloomberg.

Специална комисия към съвета е решила, че официалната височина на кулата е 541 м. Така тя надхвърля Wills Tower в Чикаго с височина 428 м.

One World Trade Center ще е вторият небостъргач, който ще отвори врати на мястото на разрушените при терористична атака кули-близнаци в Долен Манхатън.

Височината на сградата във футове е 1 776. Това символизира годината, през която САЩ обявяват независимостта си.

Прословутият връх, който стана обект на полемика, е част от архитектурния дизайн на кулата, а не техническо оборудване, решиха от съвета.

Преди инсталирането на заострения връх строителите бяха обявили, че той ще е предавателно съоръжение. По-късно обаче бе обяснено, че самият връх не е антена и не излъчва нищо, а на него могат да бъдат инсталирани предавателни уреди.

One World Trade Tower ще бъде и третата по височина сграда в света след "Бурж Халифа" в Дубай с височина 828м и Makkah Royal Clock Tower в Мека, Саудитска Арабия, която се издига на 601 м.

Вижте изгледи от небостъргача в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още