IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасността от балон на жилищния пазар в Австралия може да доведе до нови мерки

Възможно е да бъдат наложени допълнителни ограничения върху кредитирането, за да се охлади пазарът на жилища

13:31 | 20.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Австралия се изправя пред период на „засилен риск“ на жилищния пазар, заяви регулаторът на банковия сектор в страната на фона на спекулациите, че може да бъдат наложени допълнителни ограничения върху кредитирането, за да се охлади пазарът на жилища, съобщава Bloomberg.

Председателят на Австралийския орган за пруденциален надзор (Australian Prudential Regulation Authority, или APRA) Уейн Байръс заяви, че макар да е отказал да използва думата балон, „ако не сме внимателни, рискът в системата ще нарасне“.

На конференция в Сидни в понеделник Байръс подчерта, че комбинацията от високи и бързо нарастващи цени на имотите в големите градове, рекордния дълг на домакинствата, слабия ръст на заплащането и силния конкурентен натиск сред кредиторите създава „среда на засилен риск“.

Ролята на APRA е да „охлажда“ ентусиазма на кредиторите и да гарантира, че финансовите доставчици упражняват „по-висока степен на внимание от обикновено“, казва той.

По-рано председателят на австралийската Комисия за ценните книжа и инвестициите Грег Медкрафт заяви на конференцията, че жилищният пазар върви към „балон“ и е „много обезпокоен, че потребителите не разбират това“.

Цените на жилищата обикновено са четири пъти по-високи от средните доходи в дългосрочен план, което предполага, че сегашните цени „не съответстват“ на историческите показатели, казва Медкрафт.

Според проучване за финансовата достъпност на жилищата медианните цени в Сидни са 12,2 пъти над средните доходи, а в Мелбърн – 9,5 пъти.

Цените в Сидни и Мелбърн продължават да се увеличават дори след регулаторните мерки за ограничаване на кредитирането, включително определянето на 10-процентова граница върху годишния ръст на заемите за инвеститорите и въвеждането на по-сериозни изисквания за това как банките оценят отдаването на кредити. Цените на жилищата в Сидни – най-скъпия град в Австралия, са нараснали над два пъти от началото на 2009 г.

Байръс каза на конференцията, че 10-процентовият лимит изпълнява целта си, посочвайки последните действия на банките към повишаване на ипотечните разходи за инвеститорите и критериите за допустимост. Той обаче отказа да коментира нови възможни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още