IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оскъпяването на проектите притеснява инвеститорите в инфраструктура

Инвеститорите се опасяват, че капиталите, които са ангажирали за инфраструктурни проекти, няма да донесат достатъчно висока възвръщаемост

14:13 | 20.08.15 г.
Оскъпяването на проектите притеснява инвеститорите в инфраструктура

Инвеститорите в инфраструктура вече се опасяват заради прекомерното оскъпяване на проектите, пише онлайн изданието ipe.com, като се позовава на данни на изследователската компания Preqin.

Статистиката сочи, че делът на инвеститорите, които са изразили безпокойството си заради нарастващите цени, се е увеличил от 13% в началото на тази година до 56%.

Проучванията на компанията показват, че средната стойност на сделките се увеличава с 56 на сто от 2013 г. насам.

Трансакциите, приключени през 2013 г., са били на средна стойност 401 млн. долара, а към края на първото полугодие средната стойност на една сделка вече възлиза на 626 млн. долара. Заради този ръст намалява и броят на сделките – от над 1 000 през първата половина на 2013 г. до 325 за това полугодие.

Значителен ръст на средната стойност на сделките се регистрира в транспорта, телекомуникациите, енергетиката и други сектори, където се развиват инфраструктурни проекти.

Най-силен ръст на средната стойност на сделките се наблюдава в Северна Америка и Европа, отчита още компанията. С най-бързи темпове растат цените на старите активи, които подлежат на пълно преобразяване, в сравнение с новите проекти.

Инвеститорите се опасяват, че капиталите, които са ангажирали за инфраструктурни проекти, няма да донесат достатъчно висока възвръщаемост, на която те залагат, насочвайки се към сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още