Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Отдадените под наем офис площи в Москва достигнаха 5-годишен връх

Предимно банки и телекоми търсят първокласни офис площи в руската столица

Отдадените под наем офис площи в Москва достигнаха 5-годишен връх

Офис сграда в Москва. Снимка: Архив Ройтерс

Отдадените под наем офис площи в Москва през четвъртото тримесечие на 2017 г. възлизат на 508 000 кв. м, което е най-високото равнище от началото на 2013 г., съобщава консултантската компания в областта на недвижимите имоти JLL, цитирана от онлайн изданието World Property Journal.

“Общият обем на отдадените под наем офис площи надхвърли през миналата година прогнозите ни и достигна 1,28 млн. кв. м, което е повишение с 21% на годишна основа“, казва Елизавета Колишева, директор на руския клон на JLL.

“Миналата година донесе големи сделки за над 10 000 кв. м, сключени от банки и телекоми. Като цяло наемателите на офис площи бяха по-активни, водени от желанието си да се възползват от по-привлекателните условия, но се очаква скоро наемите да започнат да растат“, допълва тя. „Нарасналата активност на частните компании миналата година е свила дела на държавния сектор до 17% спрямо 27% през 2016 г.“, отбелязва Колишева.

Moscow-office-take-up-dynamics.jpg

Търсенето на офис площи клас А и В+ е останало високо сред местните и международните компании. Сделките с офиси от клас В+ са доминирали пазара през 2017 г. с дял от 55%, докато делът на сделките с офис площи клас А е бил 35%. В синхрон с тенденцията от последните години 40% от дейността е била съсредоточена в района извън Третия транспортен пръстен.

Банки и финансови компании са доминиращата сила в търсенето на офис площи в последните пет години, като оформят дял от 28% от сключените сделки през четвъртото тримесечие на 2017 г. Компаниите за бизнес услуги и промишлените предприятия също са били активни с дял от по 19%.

Общият обем на предложените на пазара офис площи е достигнал 408 000 кв. м през 2017 г., което е повишение с 29% на годишна основа. 76% от тези офис сгради, или 312 000 кв. м, са били завършени през четвъртото тримесечие на 2017 г. Най-големите проекти през четвъртото тримесечие и през миналата година като цяло са комплексът от небостъргачи „Федерация“ и многофункционалният комплекс IQ-Quarter. Тяхното комбинирано пространство от около 240 000 кв. м съставлява 59% от завършените офис сгради през 2017 г.

Завършването на някои проекти като Новион и ВТБ Арена беше отложено за 2018 г. Предвид настоящото състояние на някои от обявените проекти тази година, те едва ли ще бъдат завършени навреме и реалистично погледнато през 2018 г. могат да бъдат построени офис сгради с обща площ около 300 000 кв. м. Това ще бъде спад от 26% на годишна основа, сочи анализът на JLL.

Moscow-office-supply-and-completions-dynamics.jpg

Свободните офис площи в руската столица миналата година са намалели от 15,5% на 13,8% на годишна основа. Само офис сградите В- са отбелязали ръст на вакантните площи от 2,4% до 12,2%, тъй като наемателите продължават да предпочитат сгради с по-високо качество.

Свободните площи при офисите клас А са намалели от 18,9% на 16,5%. Най-значителен спад на вакантните площи е регистриран при сградите клас В+ с 3,7% до 13,5%.

“През 2017 г. клиентите активно купуваха и наемаха офиси в строящи се сгради. Около 74% от предложените на пазара офис площи през четвъртото тримесечие на 2017 г. бяха наети или купени предварително. Този фактор подкрепи и стабилния спад на вакантните офис площи“, казва Олеся Дзуба от руския клон на JLL.

“Клиентите не се осмеляваха да купуват незавършени офис площи по време на рецесията, но сега тази практика постепенно се завръща на пазара. Очакваме тенденцията да продължи и според нашите прогнози това ще доведе до още по-голям спад на вакантните площи до 13,1% до края на 2018 г.“, допълни тя.

Moscow-office-vacancy-rates-dynamics.jpg

Цената за наем на офис в Москва остана стабилна през четвъртото тримесечие на 2017 г. В централните квартали на руската столица тя беше 600-750 долара за кв. м, като за офис площи клас А достигаше 426 – 710 долара за кв. м, а за офис площи клас В+ наемите достигаха между 213 – 444 долара за кв. м.

Тъй като търсенето на качествени офис площи нараства, анализаторите от JLL очакват умерен растеж на наемите на някои пазарни сегменти през 2018 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам