IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускарският сезон понижи офертните цени на жилищата във Великобритания

Най-голямо негативно влияние е имал по-умереният пазар в Лондон и опасващият го на югоизток регион

12:04 | 20.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средните офертни цени на жилищата във Великобритания са спаднали с 2,3%, или 7218 паунда през този месец спрямо юли. В същото време те са и с 0,1% надолу в сравнение с август миналата година и са на ниво от 301 973 паунта, показват последни данни, цитирани от PropertyWire.

Продажбите също са се свили – с 0,8%, сочи индексът на жилищните цени на Rightmove, което предполага, че спадът е сезонен и пазарът вероятно ще се засили през есента.

Това обяснява факта, че понижението на офертните цени на новите жилища поддържа историческата тенденция от продавачи, излизащи на пазара в пиковия летен отпускарски сезон, които с цените си агресивно се опитват да си гарантират по-бързи сделки.

Спадът от 2,3% е малко по-голям от този от 2,1% през август 2017 г. Най-голямо негативно влияние е имал по-умереният пазар в Лондон и опасващият го на югоизток регион. Ако тези две области бъдат изключени от останалата част на страната, месечният спад би бил 1,5%.

„Продавачите, които излизат на пазара през пиковия отпускарски месец имат крещяща нужда да продават и съответно свалят цените си и предлагат летни продажни цени, за да привлекат разсеяни от отпуските купувачи“, казва Майлс Шипсайд, директор и анализатор на жилищния пазар в Rightmove.

“Пазарът започна последното си циклично ценово увеличение през 2010 г. и оттогава насам средната цена на имотите, излизащи на пазара, се е увеличила с 32%, което ги прави по-недостъпни за купувачите. Затова са нужни по-значителни отстъпки, за да се привлекат изморени купувачи“, посочва той.

Разбивка на данните сочи, че офертните цени са спаднали с 3,8% на месечна база в Шотландия до 152 899 паунда, макар че все пак остават с 3,8% над нивата от миналата година. В Уелс цените са се понижили с 0,1% до 196 278 паунда, но са с 4,9% нагоре на годишна.

Най-голямото месечно намаление в Англия се вижда в Лондон, където цените са с 3,1% надолу на месечна и с 1,2% на годишна база, достигайки 609 205 паунда.

Като цяло оферните цени на новите продавачи на годишна база са се увеличили умерено с 1,1% в сравнение с миналата година, което според Rightmove е помогнало да се засили достъпа до пазара за купувачите. Договорените суми по продажбите като цяло са останали без промяна, намалявайки с 0,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още