IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падащите наеми в Китай - водещ признак за икономическата несигурност

Пазарът на наеми е по-добрият показател за икономическата реалност в страната, отколкото този на покупко-продажбите, според анализатори

10:56 | 26.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През последните седмици наемите в големите градове на Китай намаляват, което е признак на икономическа несигурност на иначе непрестанно растящия пазар на жилищни имоти в страната, пише Wall Street Journal.

В цялата страна средните нива на жилищни наеми в големите и средни китайски градове намаляват  с над 2% през юни спрямо година по-рано. Понижението се отчита за трети пореден месец, според компанията за данни за недвижими имоти Beijing Zhuge House Hunter Information Technology Co.

Данни на подкрепената от държавата Китайска академия на социалните науки показват, че наемите в столицата Пекин през юни се понижават с 1,4% на годишна база. В южния технологичен център Шънджън наемите намаляват с 3,2%, централния китайски град Ухан, където новият коронавирус се появи за първи път в края на миналата година, наемите падат с 6%.

„Наемодателите са принудени да намалят наемите, но въпреки това все още няма много налични наематели“, Казва Джан Чаофън, агент в пекинския клон на Lianjia, брокерска компания с хиляди офиси в цялата страна. Джан изчислява, че свободните жилища в централния район на Пекин  са приблизително три пъти повече отпреди година.

Търговската война със САЩ и кризата с коронавируса са основни източници на натиск върху наемите в страната. Доходността от имоти под наем в Китай, която спадаше още преди коронавирусна, е близо до най-ниските си нива от години.

Наемите в градове като Пекин нарастват с  над 60% от 2012 г. насам. Скорошният спад обаче – най-резкият в последните 8 години, намеква за степента на икономическата болка, която се усеща в градовете на Китай, дори и на фона на започналото възстановяване на икономиката.

Изправени пред смесени съобщения за покачващите се цени на имотите в Китай и намаляващите наеми, анализаторите посочват пазара на наеми като по-добрия показател за икономическата реалност. "Отклонението между наема и цената на жилището показва, че има известна степен на балон в цените на жилищата", казва Уън Руочън, изследовател от E-House China. Според него спадът на наемите отразява реалността, че търсенето на жилища в Китай всъщност остава рационално.

Други показатели подчертават продължаващата несигурност. Продажбите на дребно падат и през юни, а безработицата продължава да се увеличава, особено за младите висшисти, сред които вече приближава 20%.

Летните месеци обикновено са пиков сезон за собствениците на жилища, които ги отдават под наем, защото завършващите си търсят работа и място, на което да се установят. Намаляващите възможности за работа обаче променя това, особено в първостепенните градове, като Пекин, Шанхай и Шънджън.

Пандемията е спряла много от завършващите тази година да се преместят в по-големите градове, а някои наематели във водещите населени места са се върнали в родните си заради високите разходи за живот и намалените възможности, казва Хуан Хуи, старши анализатор в Beike Zhaofang, онлайн платформа за жилища под наем, подкрепена от SoftBank Group Corp.

Други наематели, които са запазили работата си, се местят в по-евтини квартали, по-малки и по-нискокачествени жилища, за да намалят разходите си.

Ако наемите продължат да падат, това може да върне известна рационалност на цените на жилищата, смята Зоу Линхуа, изследовател на пазара на имоти в Китайската академия на социалните науки. „Ако нивото на наемите в градовете от първо и второ ниво продължава да намалява, това ще доведе до охлаждане на пазара за продажби на жилища през втората половина на годината“, прогнозира Зоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още