IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията отключва привлекателни възможности за инвестиции в хотели в Европа

Доходността от активите все още е висока въпреки прекъсването на международния туризъм, според международен консултант

18:30 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Пандемията отключва привлекателни възможности в хотелския сегмент за добре позиционирани купувачи и новите инвестиционни фондове, привлекли средства на множество инвестиции. Въпреки прекъсването на международния туризъм, което оказва влияние върху европейските градове, първоначалната доходност от активите в сектора остава най-висока – средно 4,46% в цяла Европа.

Това се посочва в доклад на консултантската компания Savills.

Нараства броя на хотелиерските групи, които се стремят да подобрят баланса си чрез споразумения за продажба и обратно наемане заради пазарната несигурност, която се очаква да продължи в краткосрочен план. Очаква се още оператори да предприемат подобни действия.

Според компанията заетостта в европейските хотели нараства до средно 38,6% през третото тримесечие на 2020 г., което представлява значително подобрение на историческите минимуми от 15,3%, регистрирани в разгара на пандемията.

Основен двигател на това възстановяване е вътрешното търсене. Сравнително бързият отговор на Германия на пандемията доведе до много по-бързо отваряне на хотели в сравнение с останалата част на континента. Това, в комбинация с голямата вътрешна туристическа база, е довело до значително по-голям ръст на заетостта на хотелите в страната в сравнение с Европа.

„Водените от свободното време вътрешни пътувания поставиха основата за възстановяване на определени професионални пазари, действайки като инструмент за повишаване на доверието в хотелския сектор в момент, когато инвестиционният пазар беше неблагоприятно повлиян от пандемията“, коментира Джош Арнолд, сътрудник в екипа за пазарни проучвания на Savills.

Същевременно обаче инвестиционната активност намалява с 56,3% на годишна база, достигайки 7,2 млрд. евро. Почти 44% от това число се дължи на сделки преди пандемията.

„Трудностите при получаването на дълг сред слабите оперативни резултати са действали като значителна бариера за навлизане на много инвеститори“, казва Ричард Доуес, директор на екипа за хотелски сектор в Savills. „Въпреки това дългосрочните основи на инвестиционния пазар на хотели подкрепят постоянния интерес, в резултат на което през последните шест месеца бяха сключени редица ключови сделки“, допълва той.

Съветникът за недвижими имоти отбеляза, че Великобритания остава най-ликвидният пазар за инвестиции в хотели през 2020 г., до голяма степен поддържан от шепа първокласни лондонски активи.

Германия, в съответствие с темповете на своето оперативно възстановяване, отбелязва далеч по-слабо изразен годишен спад от и представлява една пета от общата европейска хотелска инвестиция през 2020 г. досега.

Инвеститорите се фокусират върху качеството и първостепенните пазари. Savills отбелязва, че Лондон, Париж и Берлин регистрират най-голям обем инвестиции тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още