Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пандемията стимулира най-силния ръст на жилищните цени в света от 20 години

Ниските лихви по ипотечните кредити и допълнителните спестявания подкрепят пазара и съживяват дебата за финансовата стабилност

Пандемията стимулира най-силния ръст на жилищните цени в света от 20 години

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Цените на жилищата растат силно в почти всички големи икономики след коронавирусната пандемия, като постигат най-големия скок от над две десетилетия и съживяват притесненията за икономиката заради потенциални заплахи за финансовата стабилност, пише Financial Times.

От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), само три са отчели спад на цените на жилищата в реални изражения през първите три месеца на тази година – най-малкият дял от началото на воденето на статистика през 2000 г., сочат анализи на Financial Times.

Исторически ниските лихви, натрупаните спестявания по време на блокадите и желанието за повече площ, тъй като хората работят от вкъщи, стимулират тенденцията, отбелязват анализатори.

В краткосрочен план ръстът на цените на жилищата може да бъде „нещо добро за икономиката, тъй като хората, които вече притежават жилище, се чувстват по-богати и могат да харчат повече заради оценката на активите им“, коментира Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел в Банката за международни разплащания – банката на централните банки.

Но ако той се запази, това може да се превърне в неустойчив бум, който в крайна сметка може да тласне активността „в обратна посока“, особено ако бъде придружен от силен ръст на кредитите, предупреждава Борио.

Ускоряване на ръста на цените

През първото тримесечие на 2021 г. ръстът на цените на жилищата в страните от ОИСР е достигнал 9,4% на годишна база - най-бързия темп от 30 години насам. Това се случва на фона на ръста на икономиките след тежката рецесия от миналата година заради коронавируса.

Още по темата
Денис Иган, заместник-директор на макрофинансовото подразделение в отдела за анализи на МВФ, отбелязва „силния ръст на цените на жилищата през последната година в повечето части от северното полукълбо“.

Данни на национално равнище показват, че широката тенденция е продължила и през второто тримесечие. В САЩ цените на жилищата нараснаха с най-бързия си годишен темп от близо 30 години през август.

Силният ръст продължава във Великобритания, Южна Корея, Нова Зеландия, Канада и Турция.

Някои страни показват признаци на „жилищна треска“, коментира Енрике Мартинес-Гарсия, старши икономист във Федералния резерв в Далас. Той отдава развитието на фискалните и парични стимули по време на пандемията.

Защо растат цените?

„Изключително благоприятните финансови условия“ с рекордно ниските лихви дават тласък на жилищните цени с необичайно бърз темп през период на слаба икономическа активност, казва Борио.

Ниските лихви правят покупките на жилища по-достъпни в сравнение с наемите и други инвестиции. Освен това много домакинства, особено по-заможните, са натрупали големи спестявания от началото на пандемията, тъй като блокадите ограничиха разходите, а в същото време някои работни места бяха защитени.

„Голяма част от допълнителните приходи се насочват към жилищния пазар“, казва Мартинес-Гарсия.

В същото време повече хора са решили да сменят жилището си, често за по-голямо на по-тихи места, след дългите прекарани часове у дома по време на блокадата. Те са се насочили към имотните пазари, които вече се задъхваха с натрупаното търсене от домакинства, които отлагаха преместването си.

Това положение е „задълбочавано от липсата на предлагане и ръста на цените на строителните материали“, коментира Матиас Плейснер, икономист в рейтинговата агенция Scope Ratings. Наличностите от жилища се свиват, тъй като глобалните снабдителни вериги са подложени на натиск, а разходите за материали като стомана, дървесина и мед растат бързо.

Брет Хаус, заместник-главен икономист в канадската банка Scotiabank, предупреждава за „структурен дисбаланс между търсенето и предлагането на жилища…, който само ще нараства“ през идните месеци.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
2
 
0
 
23
khao до: novata_ikonomika
преди 1 месец
Няма профилна снимка
що го смяташ в злато... сметни го в бири, или в литри бензин... да видим дали пак ще излезе същата сметка...
0
 
5
 
22
Ernan Kortes до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Явно не следиш наистина пазара.В последните 10 месеца голяма част от обявите нон стоп се качват и свалят.Това е ако наистина си в час и следиш какво се качва.
4
 
1
 
21
zelka007 до: Ernan Kortes
преди 1 месец
тъй , като го гледаш пазарът , как изчезват имоти от обявите скорострелно , как мислиш ... дали ги поема по-високите цени ... ?!
2
 
1
 
20
novata_ikonomika до: d333
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мерси не съм инвестирал в имот 2004:) но ще имам предвид в бъдеще:)
2
 
2
 
19
novata_ikonomika до: Ivan N.
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Съгласен съм с теб. И още нещо, ясно е че фиантните пари евро, долар, лев са катастрофално управлявани. Като се замисля 2000 г И.Костов "хвърляше десет милиона лева (образно разбира се, по елегантно ) за същото за което Борисов хвърля милиард през джипа 2021.Сега сериозно: докато обмислях резултата имоти/злато се налага един по-лош извод - понеже е изчистена корелацията, май имота в Младост който преди е бил 93 а сега е 52 тройунции злато се е "обезценил". Дали строителната мафия не е "напечатала" твърде много излишни апартаменти, а населението което да прави нещо с тез имоти не само не е "напечатано" а е намаляло?? Младост 2 е частен пример. Трябва да се направи същия анализ с повече градове и страни по света, за да се види кой, как и какво.

Още от По света
AstraZeneca инвестира 360 млн. долара в нов завод в Ирландия