IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паркомясто в Хонконг беше продадено за близо 1 млн. долара

Това го прави най-скъпото в града, а може би и в цял свят

11:44 | 24.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако някой се нуждае от още доказателства за космическите цени на недвижимите имоти в Хонконг, потвърждението дойде тази седмица с новината, че паркомясто в града е било продадено за близо 1 млн. долара, предава Bloomberg.

Паркомястото е намерило собственик за 7,6 млн. хонконгски долара (970 хил. щатски долара), което го прави най-скъпото място за паркиране на автомобил в града и може би в целия свят. Продавачът е бизнесменът Джони Чъун Шун-йе. Той е заработил около 900 млн. хонконгски долара миналата година за около девет месеца, като купувал и продавал площи в офис сграда.

Паркомястото е в същата сграда - The Center в централния бизнес район, която по случайност е и най-скъпата офис кула в света. На цената на паркомястото човек може да се сдобие с едностаен апартамент в Манхатън.

„Много от собствениците в The Center са във финансовия бизнес и други сектори с висок растеж“, казва Стенли Пун, управляващ директор в Centaline Commercial. „За тези магнати това не е значителна покупка, ако я сравните със стойността на офис площите, които притежават“, допълва той.

Зашеметяващата цена е още една илюстрация на пропастта в Хонконг между ултрабогати и обикновени хора. Неравенството в доходите предизвика ожесточени протести, които разтърсват града от месеци и не се очаква скоро да спрат.

Въпреки целия блясък и лукс в Хонконг 20% от жителите му живеят под прага на бедността. През 2016 г., коефициентът Джини в Хонконг, който изследва неравенствата в доходите в дадена страна, беше най-високият сред развитите икономики, като достигна 45-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още