Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пазарите на бизнес имоти в Европа започват годината с положителен импулс

Очаква се обемът инвестиции да се задържи на нивото от 2017 и 2016 г.

Пазарите на бизнес имоти в Европа започват годината с положителен импулс

Снимка: FreeImages.com

Пазарите на бизнес имоти в Европа започват годината с положителен импулс. Предварителните данни за 2017 г. показват, че обемът на инвестициите е по-висок в сравнение с 2016 г., пише онлайн изданието propertywire.com, като цитира данни на консултантската компания Knight Frank.

С обем от над 216 млрд. евро през 2017 г., което е малко над отчетените обеми през 2016 г., инвестициите обаче пак ще са под пика, достигнат през 2015 г., посочва компанията.

Експертите очакват вложенията през тази година да останат в подобни обеми, като тласък на сделките дават трансакциите с портфейли от имоти и по-мащабни активи.

Още по темата

С напредването на цикъла на недвижимите имоти (проектиране, изграждане, пазар и търговия, инвестиции и финансиране) инвеститорите все повече ще трябва да търсят растеж на наемите, а не да продължават да натискат доходността, за да увеличат възвръщаемостта, се посочва в доклада.

Въпреки че германските пазари изглеждат по-напред в цикъла на отдаване под наем, основите за растеж, като силно търсене на наематели, ограничено предлагане и ограничено строителство, са особено силни в Берлин и Мюнхен.

Докладът също така посочва, че гъвкавото работно пространство и съвместната работа вече са феномен на пазара. Технологиите, увеличаването на самостоятелната заетост и променящите се изисквания на работната сила предефинират традиционното работно пространство.

Нарастващият апетит за гъвкави офиси се усеща най-осезаемо на пазари като Лондон, Берлин и Париж. Секторът ще продължи да се разширява, тъй като се разработват нови видове работни пространства, така че да отговорят на потребностите на обитателите. 

Значителна ще остане и инвестиционната активност в логистичния сегмент от пазара на бизнес имоти в Европа заради относително по-високата доходност и влиянието на процъфтяващия сектор на електронната търговия.

Онлайн търговията на дребно води до структурни промени в търсенето, особено чрез увеличаване на необходимостта от градски логистични центрове, използвани за доставки. В съчетание с текущия недостиг на логистична собственост в градовете това създава атрактивна динамика на предлагането и търсенето както за инвеститорите, така и за предприемачите.

Пазарът ще се подкрепя и от икономическия растеж. В доклада се обяснява, че икономиката на еврозоната надвишава очакванията за 2017 г. Международният валутен фонд прогнозира, че ръстът на БВП за годината ще бъде 2,1%, което е най-високото ниво за последното десетилетие.

Въпреки че растежът в еврозоната може да се забави леко през 2018 г., консенсусът е, че той ще остане близо до 2%. Възстановяването ще остане устойчиво въпреки политическата несигурност заради драматичните избори във Франция и Германия.

Експертите обаче подчертават в доклада си, че в редица държави има потенциални политически проблеми. В Германия още няма правителство и ако коалиционните преговори не успеят, вероятно ще се стигне до нови избори. Европейският политически дневен ред за 2018 г. включва и общи избори в Италия през март и Швеция през септември.

Междувременно напредъкът на каталунското движение за независимост ще бъде внимателно наблюдаван и несигурността на пазара на недвижими имоти в Барселона може да накара инвеститорите и наемателите все повече да предпочитат Мадрид като относително по-безопасно убежище.

Независимо от подобряването на икономическия растеж Европейската централна банка се очаква да задържи лихвените проценти на рекордно ниското им ниво до 2019 г. Доходността по държавните облигации вероятно ще се повиши през тази година, но маржовете спрямо доходността от инвестиции в имоти ще останат привлекателни.

Съществува също така потенциал за по-нататъшно умерено понижение на доходността на отделни европейски пазари през 2018 г. До края на годината обаче се очаква общо стабилизиране на доходността, а увеличаването на лихвите може да започне да оказва обратен натиск след 2019 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro започва продажбата на китайския си бизнес