IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Дания продължава да бележи ръстове

Цените на апартаментите в страната са вече с 10 на сто над предишните рекорди, отчетени през 2007 г.

13:20 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

След половин десетилетие на отрицателни лихви жилищният пазар в Дания изглежда сякаш може да върви само в една-единствена посока – нагоре, пише Bloomberg.

Михаел Расмусен, главен изпълнителен директор на Nykredit Realkredit A/S – най-големия ипотечен кредитор в Дания, казва, че изглежда попътният вярът ще продължи.

„Пазарът на имоти е силен и ние се облагодетелстваме от това. Рекордно ниските лихви се задържат, пазарът е доста здравословен или поне се очертава да е такъв до края на този сезон“, допълва той.

От средата на 2012 г. централната банка на Дания поддържа отрицателни лихви – това е най-дългият период в света. Ефектът от паричната политика върху пазара на имоти е осезаем.

След като се срина през 2008 г. и цените изгубиха повече от 30%, жилищният пазар в Дания уверено се възстанови от кризата. През април цените на имотите в Копенхаген отчитат годишен ръст от 12%, показват данните на Nykredit. За сравнение, шест месеца по-рано годишният ръст беше 10%.

В момента цените на жилищата в скандинавската страна се приближават към предкризисния пик, отчетен през 2007 г. Цените само на апартаментите обаче отдавна го надминаха и вече са с 10% над него.

Заради темповете на ръст на цените централната банка в Дания отдавна наблюдава и анализира подробно пазара на имоти, като наложи и някои по-строги изисквания към кредиторите, за да се минимизира риска в случай на нова криза, посочва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още